След 2 дни работа: системата на пръстовите отпечатъци се срина

След 2 дни работа: системата на пръстовите отпечатъци се срина

Очаквано – още в началото въвеждането на чекирането с пръстови отпечатъци от 1 ноември не зарадва нито лекари, нито пациенти

Снимка: Монитор

 

Системата за чекиране с пръстов отпечатък временно е спряна. Пациентите се приемат в болниците с лични карти. Причината е, че в логовете на сървъра е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена своевременно и се налага да бъде архивирана. Това съобщиха от здравната каса за clinica.bg.
Очаквахме да се получи подобен проблем, коментираха междувременно директори на болници.

Системата е отказала снощи заради големия брой хоспитализации и огромното количество инфромация, която е трябвало да се обработи. Данните са били своевременно архивирани от IT-специалистите на здравния фонд.

От районните каси веднага са дали инструкции на болниците да приемат пациентите с лични карти. За отстраняване на проблема е бил нужен половин час, но днес всички лечебни заведения могат да приемат с лични карти, обясниха от здравната каса. От там напомниха, че във всяко регионално поделение на фонда има дежурен екип, който да отговаря на всички въпроси на болниците. Експертите в него трябва да се отзовават и при случаи, в които пациентите откажат да се чекират с пръстови отпечатъци. Те ще проведат разговори с тях и ще се опитат да ги убедят в нуждата от прилагането на новата система.

Въвеждането на чекирането с пръстови отпечатъци от 1 ноември не зарадва нито лекари, нито пациенти. Най-много проблеми има с разпознаването на пръстите на възрастните хора, тъй като отпечатъците им са по-гладки, както и при работниците с по-загрубели ръце. В подобни случаи идентификацията отнема по десетина минути и е неприятна за всички участници в процеса. Целта на новата система е да се повиши контрола в лечебните заведения. Чекирането трябва да се въведе и в извънболничната помощ от 1 януари 2017 г. Джипитата обаче не са съгласни.

Категории Здраве, Моделът, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *