Путин сменя шефа на ключовия Институт за стратегически изследвания

Путин сменя шефа на ключовия Институт за стратегически изследвания

Доскорошният първи в разузнаването Фрадков идва на мястото на Решетников, който е учил и работил в България

Руският президент Владимир Путин уволни директора на Института за стратегически изследвания при администрацията на президента на Руската федерация ген. Леонид Решетников, предава БГНЕС.

На негово място е назначен бившият ръководител на Службата за външно разузнаване (СВР) Михаил Фрадков.

Самият Фрадков, който оглавяваше СВР почти девет години, бе освободен от поста през месец септември. Генерал Леонид Решетников официално ще предаде поста си на 4 януари 2017 година.

Решетников работи в България в периода 1991-1994 година, а преди това в периода 1971-1974 година е аспирант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Работата на Института за стратегически изследвания трябва да се превърне в основа за работата на правителствените органи, които достигат до медиите и обществеността“, каза Путин при обявяването на новината за смяната на Решетников.

70-годишният Решетников е историк и генерал от външното разузнаване. През 1970г. завършва Харковския държавен университет, работи в Академията на науките на СССР до 1976г. До 2009 г. служи във външното разузнаване на Русия.

От 2009 г. оглавяваше Института за стратегически изследвания на Русия. В началото на миналата година Решетников заяви, че „Русия е предала България през 90-те години на миналия век“. „България не е предала Русия, а по-скоро Русия я изостави след разпада на СССР“, каза още той.

Категории Общество, Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *