Лондон ще обяви решението си по Брекзит

Лондон ще обяви решението си по Брекзит

Парламентът може да откаже да се съобрази с резултатите от референдума

Лондонски съд ще обяви в четвъртък дали правителството има право да започне процеса за отделяне от Европейския съюз без одобрението на парламента, съобщава агенция „Ройтерс“.

Ако магистратите отсъдят в полза на ищците, депутатите ще трябва да гласуват „за“ или „против“ Брекзит, което на теория означава, че те могат да откажат да приложат на практика резултата от референдума, проведен в кралството през юни.

За формалното начало на процеса на отделяне е необходимо правителството да активира член 50 от Лисабонския договор. Тогава ще започне да тече двугодишен срок, в рамките на който Великобритания ще трябва да се договори с останалите 27 държави-членки по условията за напускането.

Премиерът Тереза Мей, която заяви, че ще активира член 50 от Лисабонския договор през 2017 година  е категорична, че парламентът ще дебатира напускането на ЕС, но също така изключи възможността за гласуване.

Инвеститорите следят делото, тъй като са на мнение, че ако парламентът има думата, е по-вероятно да се стигне до „мек Брекзит“, в който страната ще запази по-голям достъп до единния пазар.

Загубилата страна най-вероятно ще обжалва решението във Върховния съд на Великобритания, а въпросът може да бъде отнесен и до Европейския съд в Люксембург.

Ако ищците спечелят е възможно премиерът Тереза Мей да не може да активира член 50 до края на март, както е предвидила. Мнозинството депутати агитираха британците да гласуват “за“ оставане в ЕС.  Въпросът е дали парламентът ще трябва да изработи закон или просто да одобри предложение, дадено от правителството, като вторият вариант ще е по-бърз.

При създаването на закон от депутатите, текстът ще трябва да мине през няколко етапа на обсъждане и одобрение, освен това е възможно да се стигне до ситуация, в която горната и долната камара го прехвърлят помежду си за поправки.

Категории Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *