Турция трупа войски на иракската граница

Става напечено

Турция трупа войски на иракската граница

Багдат предупреждава, че турско нахлуване в страната ще доведе до „разпадане“ на Турция

Снимка: архив ЕПА

 

Напрежението между Турция и Ирак се засили заради струпването на турски войски на границата, северозападно от Мосул, където иракската армия се бори с джихадистите от „Ислямска държава“. Иракският премиер Хайдер ал Абади предупреди, че турско нахлуване в страната му ще доведе до „разпадане“ на Турция, съобщава БНР.

Въпреки предупреждението Анкара продължи прехвърлянето на бронирани колони към граничния град Силопи, започнало миналата седмица.

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви,че разполагането на турските военни близо до иракската граница е свързано с борбата срещу тероризма:

Отвъд границата в Ирак има развития, които предизвикват тревога и ние трябва да бъдем готови за всякакви предизвикателства, каза той.

По думите на министъра продължават разговорите с ръководството в Багдад и с коалицията по въпроса за турското военно присъствие в Ирак.

Анкара счита за „червена черта“ евентуалното навлизане на шиитски групировки в Мосул, където има сунитско население, опасявайки се, че ще се промени демографската картина.

Преди дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че няма да допусне терор над сунитите в Тал Афар. Към този град, контролиран от групировката „Ислямска държава“, напредват шиитски милиции.

Битката за Мосул навлезе вчера в решителната си фаза, след като специални части на иракската армия проникнаха в източната част на града. Там са се укрепили между 4 и 7 хиляди бойци на групировката „Ислямска държава“. Положението на местното население се влоши рязко заради използването му като жив щит от джихадистите.

Специалният съветник на генералния секретар на ООН за превенция на геноцида – Адама Диенг, заклейми групировката заради екзекуциите на цивилни и за опита ѝ да пресели насилствено 25 хиляди души. Диенг предупреди, че нараства рискът от актове на отмъщение на въоръжени групи срещу сунитската общност.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *