„Тренд“: Цачева – 27,3%, Радев – 24%

Избори 2016

„Тренд“: Цачева – 27,3%, Радев – 24%

Най-важните качества за един президент са: да може да обединява хората, да е честен и интелигентен

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души. С малка преднина лидер в предпочитанията на българите е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3 на сто, след нея с 24 на сто се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев.

Следват Красимир Каракачанов (12,1 на сто), Ивайло Калфин (6,7 на сто), Веселин Марешки (6,3 на сто), Трайчо Трайков (5,4 на сто), Пламен Орешарски (3,2 на сто) и Татяна Дончева (2,2 на сто). Опцията „не подкрепям никого“ е с дял от 7,1 на сто. От „Тренд“ уточняват, че два дни след началото на проучването ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия премиер подценен.

Близо 60 на сто от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. Същевременно 84 на сто от хората са чували, че е прието задължително гласуване, което може да покачи избирателната активност, в сравнение с предишни избори.

60 на сто от всички български граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19 на сто все още не са решили. 44 на сто пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19 на сто са взели решение по време на самата кампания.

Според 76 на сто от запитаните има значение кого ще изберем за президент, а 16 на сто са на обратното мнение.

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент са: да може да обединява хората (39 на сто), да е честен (38 на сто), да е интелигентен (30 на сто), да е патриот (26 на сто) и да има политически опит (26 на сто).

Малко над половината са гледали някой от проведените предизборни дебати, като на 14 на сто от всички запитани те са повлияли.

Три четвърти от запитаните (75 на сто) биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40 на сто биха гласували с „не“ на този въпрос. Най-висок процент (80 на сто) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.

 

Категории Общество, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *