Къде Борисов излъга за „Булгартабак“

Къде Борисов излъга за „Булгартабак“

Министър-председателят пресъздава историята на приватизацията на цигарения холдинг, като подменя факти, а на места буквално си ги измисля

Премиерът Бойко Борисов не обича да получава въпроси за „Булгартабак холдинг“. Още повече да чува, че той е продал компанията. За нервността на премиера си има основателни причини. Неяснотата на кого точно е продадена най-голямата цигарена компания в България в най-голямата приватизационна сделка в последните 10 години няма как да бъде логично обяснена. За това и Борисов обича да прехвърля отговорността за продажбата на всеки друг, но не и към себе си.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да го кажа. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава, това, което са ми доказвали, и беше продаден от Агенция „Приватизация“. Моля медиите да отидат и да попитат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Сити Банк“, една от най-големите банки с опит на такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?”

Как беше продаден „Булгартабак“ – хронологията:

 1. Декември 2008 г. Правителството на НДСВ, БСП и ДПС с министър-председател Сергей Станишев одобрява промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които „Булгартабак холдинг“ е изваден от списъка на забранените за продажба компании.
 2. Декември 2008 г. Народното събрание одобрява отмяната на Стратегията за приватизация на „Булгартабак холдинг“. С това отговорността за приватизация отива в Агенцията за приватизация.
 3. Декември 2009 г. Агенцията за приватизация обявява конкурс за избор на консултант за приватизацията на „Булгартабак“.
 4. Септември 2010 г. Надзорният съвет на новосъздадената Агенция за приватизация и следприватизационен контрол подписва договор с избрания консултант – „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“.
 5. Консултантът изготвя правен анализ на компанията и критерии за оценка на купувачите.
 6. Април 2011 г. В Австрия е регистриран бъдещият сосбтвеник на „Булгартабак холдинг“ – BT Invest Gmbh.
 7. Май 2011 г. в „Държавен вестник“ е обнорадвано съобщението за започналия конкурс в един етап за приватизация на „Булгартабак“.
 8. Август 2011 г. Единственият стратегически кандидат-купувач British American Tabacco обявява, че се оттегля от надпреварата.
 9. Август 2011 г. Единстввният останал в надпреварата кандидат BT Invest Gmbh предлага 100.1. млн. евро за 78% от „Булгартабак“.
 10. Септември 2011 г. Само два дни по-късно предложението на BT Invest Gmbh е одобрено от АПСК.

Къде Борисов се размина с истината и с фактите:

 1. Министър-председателят е отговорен за приватизационния процес. Без неговата крайна санкция е невъзможно раздържавяването на което и да е предприятие. Твърдението, че някой в държавата може да продаде стратегически държавен актив или да сключи някаква сделка с този актив, е равносилно на оправдаване на всички договорености по АЕЦ „Белене“.
 2. Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е под прякото управление/назначение на министър-председателя. Изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов е назначен от Бойко Борисов.
 3. „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“ не e „голямата инвестиционна банка“, а поделение за консултантски услуги. В договора на консултанта, подписан от АПСК, има точка, според която той получава 1.6% комисиона от цената на сделката за „Булгартабак“ след приключването на сделката. Консултантът е пряко заинтересован да има сделка. Консултантът е пряко заинтересован крайният вариант на условията за приватизация да бъде одобрен от държавата.
 4. Отоговорноста на консултанта е да направи правен анализ и приватизационна оценка на държавния дял в “Булгартабак холдинг”. А след като АПСК одобри метода на приватизация, да направи и маркетингова стратегия за привличане на купувачи.
 5. Предложеният вариант за приватизация на „Булгартабак“ от „Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид“ включва 100% тежест на показателя „цена“. Т.е. печели този, който плати най-много.
 6. Предложеният вариант е коригиран по искане на Надзорния съвет на АПСК, доминиран от ГЕРБ. Председател на Надзора на АПСК по това време е Юлия Ненкова. Партиен кадър на ГЕРБ. Зам.-кмет на София в управлението на Бойко Борисов с ресор “Европейска интеграция, законност и обществен ред”. В момента председател на Комисията за защита на конкуренцията. Избрана от настоящето Народно събрание по предложение на ГЕРБ.
 7. В окончателния вариант на процедурата за избор на купувач на „Булгартабак“ са заложени 65% тежест на социлани критерии, 30% на цена и 5% на инвестициони намерения.
 8. Социалните критерии се състоят в ангажимент за изкупуване и преработване на тютюн. Точно това изискване отказва стратегическите купувачи от участие в конкурса.
 9. В коментар за „Капитал“ от 2011 г. Ненкова казва: „Решението ни е съгласувано на най-високо ниво – с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите.“
 10. Министътрът на икономиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков няма контрол над процедурата по приватизация. Трайков на няколко пъти коментира, че избраните критерии няма да донесат максимално висока цена.
 11. По инициатива на Трайчо Трайков компаниите от групата на „Булгартабак“ изплащат преди продажбата дивидент от близо 100 млн. лв. Изплатени са средствата от неразпределената печалба от минали години.

 

Всички тези факти говорят, че „Булгартабак холдинг“ няма как да бъде продаден от консултанската фирма, пък била тя и „една от най-големите банки с опит на такива приватизационни сделки“ и от държавен администратор от средния ешелон, какъвто е изп.-директор на АПСК.

Отговорността за приватизацията е у министър-председателя. Нещо повече. Министър-председателят Бойко Борсиов се е намесил пряко в приватизационната процедура, като е подменил критериите, по които да се избере купувачът. Това променя коренно картината на потенциалните купувачи. Изхвърля от играта стратегическите и оставя само портфейлните. Тези, които участват само за да изкарат печалба. В случая още в момента на сключване на приватизационната сделка собственикът на купувача BTInvest–поделение на руската банка ВТБ, е имало сключено споразумение за препродажба с лихтенщайнски фондации. Фондации с неясни собственици, но за които има достатчно свидетелства и данни, че са контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски.

Зад фонадациите пък стоят поредица от BVIкомпании, за които източници, запознати със сделката, включително и финансиралият я мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев твърдят, че отговарят за интересите на самия Борисов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и партньора на карти на Бойко Борисов  – Александър Сталийски.

 

 

 

 

Категории Акцент, Икономика, КоментарЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “Къде Борисов излъга за „Булгартабак“”

 1. Дали правилно разбрах това, което вече съм чувала не от едно място – че лицето Б.М.Б е продал Булгартабак и на себе си , освен на партньорите си Доган и Сталийски ?

 2. Технология на фалшифицирането на изборите: Всички знаем, че ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите, но не знаем как точно ще го направят. В долната статия, писана по повод предишни избори и партия Атака (на която изобщо не съм фен, държа да отбележа!) се обяснява доста добре как и къде стават фалшификациите, а също и какво е единственото противодействие – достатъчно наблюдатели и застъпници, които да снимат секционните протоколи и да ги пращат в партийните централи на неГЕРБовите партии. Но не мога да намеря кампания за набиране на наблюдатели за президентските избори, тече такава само за наблюдатели за референдума. Но все пак вероятно си струва да наблюдаваме, поне ще убедим другите присътващи да бъдат снимани и пратени секционните протоколи. Нека да се опитаме да предотвратим фалшификацията! Аз лично ще се запиша като набюдател. Тук е записването за наблюдатели за референдума:
  – 02 843 53 56; office.dnes.bg.org@gmail.com
  Изпратете трите си имена, ЕГН, телефон за обратна връзка и населено място.
  http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=64689&format=print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *