Сериалът „Двете каки“ с нов епизод: Пеевски е собственик на БТК

Политическа сапунка

Сериалът „Двете каки“ с нов епизод: Пеевски е собственик на БТК

Сайтът „Биволъ“ разпространи запис, в който тримата участници твърдят, че депутатът от ДПС е шефът на държавата

В нов запис от поредицата „Двете каки“, за която съвсем наскоро премиерът Бойко Борисов допусна, че била „сериал, записван в студио“, има твърдения, които могат да се нарекат сензационни, ако допуснем, че фактите, подхвърлени в разговорите са верни. Проверка на тях обаче не се прави.

В записа думата основно има Мондешки – единственият, който Висшият съдебен съвет не успя да открие, за да го изслуша по повод проверката на разговорите. Той разказва как адвокат Тодоров се сдобил с привилегията да е близък до Делян Пеевски – като спечелил дело на БТК, която била на фирма на „Делян“.

Делото е било срещу Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) пред арбитражния съд в Париж. Адвокат Явор Камбуров, който защитавал Агенцията за приватизация, бил загубил умишлено делото за 30 млн. евро, твърди още Мондешки.

Във втората част от записа Румяна Ченалова чете хороскоп за Риби и Лъв.

Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки говорят за ДПС депутата Делян Пеевски като за реалния връх в управлението на държавата. Има твърдения за това, че всъщност именно той е собственик на БТК.

Друг прелюбопитен детайл е, че адвокат Явор Камбуров, който е представлявал интересите на държавата по арбитражно дело в Париж, умишлено е загубил съдебния спор, от който в хазната не са влезли 30 милиона евро.

Иначе тези пари трябвало да бъдат платени от фирма на Пеевски.

Интересите на собственика на БТК са представлявани от друг известен столичен адвокат – Иван Тодоров. Според новите разкрития той имал пряк достъп до „горе“, а под горе в разговора става ясно, че се има предвид именно Пеевски.

Ето разговора:

Янева: …, че Иван ще го видиш?

Мондешки: Ахъм.

Ченалова: Що той?

М: Ся вече можеш съвсем спокойно да се видиш с Мария, на Младен… Адвокатката, която си виждала два-три пъти долу при Катя. Да ти обясни за какво, какво говори с цялата си наглост за тебе. Преди нали трябваше все пак да се пазиш да не би случайно тя… а сега, просто можеш да я видиш. (въздиша) Не го е срам. Ходи горе постоянно.

Я: При кой?

М: Делян, Делян.

Ч: Как па се е намърдал там?

М: Мм. Още преди време, когато течеше делото с БТК, за уволнените 114 хиляди души. Тва беше част от приватизационната сделка да не се уволнят в продължение на две години. Бяха уволнени и сумата беше около 30 милиона обезщетение, което трябваше да плати на Делян фирмата. Тогава Камбуров защитаваше АСПК, Иван Тодоров – БТК. Тогава Явор Камбуров загуби умишлено.

Я: Мм.

М: Мда, така че… Още тогава работеше, това беше преди шест години. Познават се.

Я: Аз съм говорила с Делян, знам, че се познават.

М: Работят… Иван Тодоров е толкова нахален, че ти го гониш през вратата, той влиза през прозореца. Нищо не остава скрито, така че то ще излезе. Цецо Банков излита.

Я: Щоо?

М: Като синдик. Министърът го е предложил да го заличат заради украинския посланик.

Ч: Абе ужас.

Я: (не се разбира) делото. Иии… не, не, не…

М: Излита. Ани Миленкова излетя.

Ч: Така ли? Защо?

М: Лишиха я от права, по тва.

Ч: По кое?

М: Няма право да бъде арбитър повече никога и са дали за предложение да я заличат като синдик.

Ч: Защо?

М: Еми арбитър заради някакво дело по арбитража, по което пуснали сигнал. Значи в момента пусне ли се сигнал по някое дело, министърът веднага го приключва.

Ч: Брее, то тоя май ще яде дърво.

М: Той пък що не яде бой?

Арбитражното дело, за което си говорят Мондешки, Янева и Ченалова, е заведено през 2009 г. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. По това време към БТК Пеевски нямаше каквито и да е амбиции за компанията, а вероятно и изобщо не си е представял как ще придобие телекома от инвеститор като американската застрахователна компания AIG, която по това време бе собственик.

Пред „Биволъ“ адвокат Тодоров категорично отрича както твърдението, че Делян Пеевски е бил собственик на БТК по време на арбитражното дело, така и възможността адвокат Камбуров да е загубил нарочно делото.

Юридически Пеевски по никакъв начин не се е появявал до ден днешен като собственик на бившия държавен телеком. Разговорът между Мондешки, Янева и Ченалова обаче може да се тълкува като едно от възможните обяснения за разлъката между Пеевски и Василев, довела до фалита на КТБ и изчезването на няколко милиарда лева от трезора през 2014 година.

Бившият бизнес тандем видя възможността да влезе в компанията през 2011 г. когато на практика собственик на БТК бяха банките кредиторки на телекома и се знаеше, че компанията е трудно продаваема заради  огромното дългово бреме. В крайна сметка като мажоритарен собственик на телекома през пролетта на 2012 г. бяха избрани КТБ и руската Внешторгбанк.

След бягството си от България Василев обяснява, че руснаците са били само „номинален държател на акциите“, докато цялото придобиване на БТК е било финансирано от него.

Василев не споменава за участие на Пеевски в сделката, но преди време в една от тв изявите си показа листче, според което Пеевски малко преди да бъде съборена КТБ, му е поискал дял от компанията като „такса спокойствие“ за банкера. Според бившия собственик на КТБ Пеевски е пожелал да му бъдат прехвърлени 10 процента от БТК или акции за същия дял да му бъдат платени по пазарна цена

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *