Карикатура с Кунева заклеймена като „нетолерантна“

Ранобудните доносници

Карикатура с Кунева заклеймена като „нетолерантна“

Някои от най-фанатизираните „защитници“ гледат на хората от гетата както едни общински фирми гледаха на бездомните кучета

Карикатурата на Чавдар Николов, на която е изобразена министър Кунева, раздаваща стипендии на роми за „интегрирането“ им в образованието, възбуди пореден скандал и предизвика остри спорове в социалните мрежи.

%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2

Подадена е жалба от Станислав Додов до Комисията по дискриминация срещу карикатуриста и сайта „Терминал 3“, публикувал карикатурата.

Додов е от екипа на онлайн списанието „dВерсия“, което се определя като „платформа за независима лява публицистика“, което се издава от няколко от т.нар. ранобудни студенти, които преди три години окупираха Софийския университет.

Мотивите на жалбоподателя са следните: „Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация, е да предприема мерки срещу подобни практики.“

Чавдар Николов поддържа всекидневна рубрика в „Терминал 3“, откакто бе прекратен договорът му с медийната група на Нова телевизия заради скандала с карикатурата с Бойко Борисов, Динко и т.нар. свински опашки.

Станислав Додов настоява Комисията за защита от дискриминация да установи нарушение по Чл. 4 от Закона за защита от дискриминация. Карикатурата предизвика остри спорове и в социалната мрежа фейсбук – някои я споделят и одобряват, други твърдят, че някои граници са прекрачени.

Чавдар Николов написа в профила си във Фейсбук:

Уважаеми приятели и още по-скъпи мои неприятели!

Последната ми карикатура превъзбуди някои чистофайници на медийната среда, които са подали жалба срещу мен и Терминал 3 в Комисията за защита от дискриминация.

Само искам да помоля да не възприемате карикатурите ми като оръжие, насочено ту към едни, ту към други. Никак не съм свръхчовек, за да водя войни на десетки фронтове. А и карикатурата в Европа отдавна вече не е оръжие, тя е начин да предизвикваме обществото към размисъл, начин хаплив, много често заядлив, а понякога дори и смешен.

Остава оръжие доста по на юг и още по на изток. Конкретният повод за тази карикатура е неубедителната позиция на министър Кунева за стипендиите за деца от ромски произход, само защото поредна организация се е загрижила за стимулиране на тяхната интеграция.

Да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация заради карикатура е особен прецедент. Тогава всички политици от централен, ляв или десен спектър биха могли да се жалват пред различни правозащитни, български и международни организации от моето „елитистично задоволство“ да ги рисувам „мърляви, глупави и мързеливи“.

Прилагам доказателства, като любимото ми е карикатурата по повод експулсирането на стотици български и румънски роми от Франция по времето на президента Саркози.

Твърде Ваш! Чавдар Николов

Но един карикатурист не би трябвало да обяснява какво е искал да каже и защо го е казал. Това бе поредното унижение за един от най-талантливите и остроумни художници в жанра. Все пак хуморът не е за всяка уста лъжица, той често върви по ръба на приетите обществени норми, по-точно догми.

Не е ясно какво ще решат правозащитниците, но идеята на министър Кунева е недоносена, откъдето и да я погледнеш.

Не е ли самото разделяне на ромски и други деца признак за дискриминиране на неромските?

Защо за успех над 5 дават три пъти по-малко (21 лв.), отколкото на ромските деца за успех 3.50 (30 евро)?

Не задава ли министерството на Кунева модели за успешност, които противоречат на здравия разум?

Не внушават ли подобни „стимули“ усещане за несправедливост между самите деца (те не се делят по етноси).

Къде е гаранцията, че тези пари ще отидат точно за образование?

Най-тъпото от цялата псевдо правозащитна акция обаче ще е, че патриотарите, чийто рейтинг непрекъснато се вдига покрай страховете от мигрантите, ще използват случая да нагреят страстите. Те вече се развихриха в мрежите: „Ромът е за пиене, а циганинът – за биене.“

Още една точка за свинските опашки и „мъжкарите“ като Динко!

И ще е интересно някой все пак да обясни, къде потънаха милиардите за ромското включване, което продължи десет години и приключи през 2013г. без никакъв видим ефект.

До самите роми няма да стигне нито карикатурата, нито споровете „за“ и „против“ тяхното интегриране. Ще спечелят буквоядите на тема „права на малцинствата“, чието „обгрижване“ на асоциалните, маргинални и самоизолирали се прослойки от обществото се е превърнало в кариера – хубава служба с добри перспективи за израстване. Такива чиновници само още повече затягат проблема и натягат страстите.

Някои от най-фанатизираните „защитници“ гледат на хората от гетата както едни общински фирми гледаха на бездомните кучета – колкото повече, толкова по-добре върви бизнесът. И уж кастрираните кучета непрекъснато даваха нови и нови поколения бездомни животни.

А по повод карикатурата на Чавдар и толерантността искаме да попитаме – а има ли изобщо толерантна карикатура?

Категории Медии, Общество

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

1 коментар към “Карикатура с Кунева заклеймена като „нетолерантна“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *