Лекарствата ще поскъпнат с 10%, предрича експерт

Лекарствата ще поскъпнат с 10%, предрича експерт

Нов законопроект на здравното министерство ще принуди аптеките да вдигнат цените, смята Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки

Снимка: Капитал

 

Аптеките няма да могат да продават на същите цени, защото вече няма да може да ползваме отстъпки. Това каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод на нов законопроект на здравното министерство пред Нова телевизия. „Един ден по-късно министерството разпространи съобщение, че това не се отнасяло за аптеките, а за фармацевтите. Има драстична разлика – в единия случай става дума за юридически лица, а в другия, за фармацевти, които продават лекарства“, заявява по повод законопроекта специалистът.

Очаква се лекарствата да се оскъпят с около 10 процента. „Може да се увеличи и с 15-20%. При лекарствата с рецепта отстъпките са малко по-малки, отколкото тези с лекарско предписание“, каза той.  „Всички аптеки ще бъдат принудени да вдигнат цените на лекарствата. Някои даже вече са на по-високи цени. Целта на този проект явно е да се изравнят крайните цени, но при по-високите им стойности. Така ние ще загубим едно от конкурентните си предимства. Целта явно е да се толерират малките аптеки, за да не загинат“, заяви още експертът. Костов бе категоричен, че ще се бори докрай с новия законопроект.

Категории Консулт, Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *