Ердоган започна да анексира чужди територии

Става напечено

Ердоган започна да анексира чужди територии

Както почти винаги в историята ни българският политически елит се оказва не на място, не в час и в поза да се снишим пред вятъра и да се кланяме и на Запад, и на Изток, и на Югоизток

Публикувано на Категории Мнения Сподели

Снимка: cross.bg

 

„Предупреждавам терористичните организации, сектантското правителство в Багдад и правителството на Асад, който избива собствения си народ: на грешен път сте. Огънят, който се опитвате да запалите ще изгори вас, повече от нас.
Не сме длъжни да се съобразяваме с ролята, която някой е е определил за нас. Ние започнахме да изпълняваме нашият собствен план.“

Това са думи на турския президент Ердоган, казани в реч в президентския дворец на официално мероприятие.
Така Ердоган отново даде воля на неосманския си реваншизъм и заяви, че Анкара започва свой план за осъществяването му.
„Ако възнамеряват започването на една нова пълномощна война в Мосул открито заявявам това ще стане причина за избухването на трета световна война.“

Това пък е казано от вицепремиера на Турция Нуман Куртулмуш. Понеже Турция няма възможности за световна война, остава ни да помислим, че спешните разговори между Ердоган и Путин от завчера и вчера са в основата на това предупреждение.
Куртулмуш акцентира, че бъдещето на иракския град Мосул, на сирийската столица Дамаск и на град Алепо интересува Турция и че населенията на тези градове са съставени изцяло от приятелски, братски и родствени общности.
Същеврмеенно официални турски източници заявиха, че каквато и да е атака срещу войските им на чужда територия ще се счита за посегателство срещу Турция.

Мигрантите

Освен това Анкара предупреди официално ЕС, че може да анулира споразумението за реадмисия. Предупреждението бе направено от министъра по въпросите на ЕС и главен преговарящ Йомер Челик.
В изявление за „Ройтерс“ той даде срок за анулиране, ако не се даде безвизов режим за турските граждани.
„При това положение ще анулираме споразумението. За продължаването на споразумението имат време до месец декември”.

Ердоган и териториите

Ердоган отново посвети вниманието си на на териториалния въпрос.
„Османците имаха държава с толкова дълбоки корени, че сривът й причини материални и морални рани на нашата нация. Нашите територии, които бяха 2,5 млн. кв. км през 1914 г. намаляха до 780 000 кв. км с подписването на Лозанския договор. Когато започнахме Войната за независимост (Турската война за независимост, 1919-1923 г., водена между турски сили и войски на Антантата заради разпада на Османската империя след Първата световна война), нашата цел беше да защитим границите си в рамките на Националния обет (документ от 1920 г., дело на последния османски парламент). За съжаление не можахме да ги защитим“
И тези думи са на Ердоган:
„Целта на поставянето на Турция в порочен кръг след 1923 г. е да бъдем накарани да забравим своите селджукски и османски корени… През 2016 г. не можем да действаме с начина на мислене от 1923 г.“

Същевременно официално беше обявено, че Турция няма да изтегли войските си от иракска територия – базата Башика и се посипаха тежки обвинения към иракското правителство.

„Ирак има редица претенции спрямо лагера Башика в северната част на страната… Но турската армия няма да изпълнява вашите заповеди. „Няма никакво значение какво заявявате от Ирак. Трябва да сте наясно, че ще правим това, което искаме”
Освен това беше заявено, че турската армия има намерение да влезе и в Ал-Баб, разположен на приблизително 40 км. от втория по големина сирийски град Алепо и да остане там, катто и да се направи свободна зона в Сирия.

Ердоган заяви, че е обсъдил с Путин по телефона споразумение за Алепо. Освен това той остро нападна Запада и САЩ.
Войната чука на прага ни!
Днес, утре, вдругиден, може би тази година, евентуално догодина или по-догодина…
Вече неотвратимо, според мен.
От години предупреждавам за такъв развой на събитията. Преди години предизвиках скандала с регион „Тракия“, който аха-аха за малко щеше да мине под турско административно управление по европейските трансгранични програми.
Както почти винаги в историята ни българският политически елит се оказва не на място, не в час и в поза да се снишим пред вятъра и да се кланяме и на Запад, и на Изток, и на Югоизток, както се разбра от днешния дебат и онзиденшното предаване на 7 „гюленисти“ на Анкара.
Но снишаването пред заплахата е снишаване пред бъдеща балканска Сирия – на наша територия. Снишаване пред окупация.

Българският народ се провали в прехода към истинска демокрация. Проваля се и с мястото си в Европа. И не политиците му само ще са виновните, ако провали и собствената си държава и нация.

Източник: Фейсбук

Категории Мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *