ЕС въвежда нови правила за внос на органични продукти

ЕС въвежда нови правила за внос на органични продукти

Очаква се промените да намалят административната тежест за операторите и държавната администрация, както и да се предоставят по-ясни статистически данни за органичните продукти

Нови правила за издаване на електронни сертификати на органични продукти – внос в Европейския съюз влизат в сила след 6 месеца. Те бяха публикувани в официалния вестник на ЕС.

Промяната в изискванията се случва по препоръка на Европейската сметна палата, след като през 2011 г. някои държави-членки изразиха своите притеснения относно мониторинга на вноса на органични продукти на европейския пазар. Според тях е необходимо да се подобри проследяемостта на органичните продукти, които влизат в ЕС и така да се повиши сигурността за потребителите, да се намалят възможностите за измама. Очаква се също промените да намалят административната тежест за операторите и държавната администрация, както и да се предоставят по-ясни статистически данни за органичните продукти.

„Приветствам модернизацията на нашата система за мониторинг на органични продукти. Това ще послужи за значително улеснение на операторите и ще стимулира търговията, но и ще даде на потребителите увереност в качеството на органичните продукти.“, каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

На практика ще се изисква новите сертификати за внос да бъдат вписани в системата за търговски контрол и експертност TRACES, която в момента се ползва за проследяване на движенията на храни на вътрешния пазар. Тя е достъпна 24 часа 7 дни в седмицата, и подпомага търговията, като дава възможност на търговците и компетентните власти да получат информация за движението на техните пратки, да правят по-ефективни административните процедури, да подпомаган бързата реакция на заплахи за здравето на потребителите и да проследяват отхвърлени пратки, например.

След влизането в сила на правилата на 19 април 2017 г. се предвижда 6 месеца транзитен период, по време на който ще се използва все още както хартия, така и електронни сертификати. От 19 октомври 2017 г. вносът на органични продукти ще бъде администриран изцяло електронно.

Източник: Агрозона

Категории Агро, Новости, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *