150 аптеки предлагат кардио превенция

150 аптеки предлагат кардио превенция

Инициативата цели ранна профилактика на предсърдно мъждене и мозъчен инсулт

Публикувано на Категории Практикум Сподели

В продължение на един месец – до 29 октомври, когато светът отбелязва Световния ден за борба с мозъчния инсулт, над 150 аптеки в столицата и цялата страна отварят врати за всички желаещи да се възползват от безплатно измерване на кръвното налягане. Фармацевти и обучени доброволци ще посрещат всеки, който иска да провери точните му стойности  и да получи отговор на въпроса има ли проблем със сърдечния  ритъм, изразяващ се в наличие на предсърдно мъждене, което е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт.

„Смятаме, че е наш дълг пред обществото да бъдем съпричастни при решаването на важни здравни и социални проблеми, един от които е ефективната превенция на мозъчния инсулт. Не можем да останем безразлични, след като това тежко инвалидизиращо заболяване засяга все по-често и млади хора в активна творческа възраст“ – посочи Елица Петрова, координатор на проекта. « С гордост заявяваме, че в рамките на последната ни национална инициатива през май тази година осигурихме свободен и безплатен достъп до медицинска техника на 2280 души. Сред тях регистрирахме 90 души с предсърдно мъждене, които научиха този факт при измерване на налягането си с апарати, представители на най-нова технология, регистрираща предсърдно мъждене с точността на ЕКГ».

България от години е на водещо място в света по засегнати от сърдечно-съдови заболявания. По данни на Министерство на здравеопазването годишно над 35 хиляди души преживяват инсулт, като при всеки пети човек изходът е фатален. По тази причина е важно да има инициативи, които съдействат за по-добрата информираност на обществото за рисковете от неконтролираната артериална хипертония и мозъчен инсулт.

Всички аптеки, включени в инициативата ще бъдат обозначени със специален знак, а фармацевтите и доброволците, като израз на съпричастност ще носят на реверите си панделка символ на кампанията.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *