ЦИК дискриминира българите във Великобритания, разкрива секции в Пхенян

Бай Ганьо прави избори

ЦИК дискриминира българите във Великобритания, разкрива секции в Пхенян

Омбудсманът Мая Манолова с остра позиция до ЦИК за гласуването в чужбина, референдума и онлайн медиите

Омбудсманът Мая Манолова изпрати остра позиция до Централната избирателна комисия, в която настоява изборната администрация да преразгледа три от решенията си, свързани с провеждането на избори.

Първият казус е свързан с постъпила до омбудсмана информация, че български граждани, живеещи във Великобритания, могат да бъдат възпрепятствани да упражнят избирателното си право на предстоящите избори. Опасенията на Манолова са продиктувани от факта, че избирателните секции, които могат да се образуват в една държава не могат да надвишават 35.

Към настоящия момент във Великобритания има подадени над 7000 заявления, като в 51 места подадените заявления надхвърлят изисквания минимум от 60 за образуване на отделна избирателна секция, пише Мая Манолова.

Докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще е недостатъчен за многобройните избиратели, в други държави ще бъдат служебно разкрити избирателни секции в дипломатически и консулски представителства при нито едно подадено заявление за гласуване и при отсъствието на български общности в тези места (Пхенян, Улан Батор, Рамалла, Триполи, Багдад, Адис Абеба и редица други).

Омбудсманът очаква изборната администрация да уважи волята и желанието на нашите сънародници извън страната, изразени в подадените от тях заявления да гласуват в отделни избирателни секции, като реши да се създадат толкова секции, за колкото има подадени изискуемия брой заявления за гласуване.

Вторият казус, за който Манолава се обръща към ЦИК е свързан с опита на комисията да неглижира по административен път  референдума, който трябва да се проведе заедно с изборите за президент и вицепрезидент. Става въпрос за решението на Централната избирателна комисия, според което избирателят трябва да заяви изрично желанието си да гласува и в националния референдум.

Това е в противоречие с демократичните принципи и нарушава гражданските права на гласоподавателите, като не им гарантира пряк достъп до съответната бюлетина.

Мая Манолова намира, че предоставянето на бюлетина за референдума, само след изрично поискване от страна на гражданина, може да затрудни или даже да осуети участието му в допитването.

Третият казус, за който омбудсманът се обръща към комисията е свързан с ограничаване на медиите и на правото на политическите субекти сами и без административна намеса да определят своите медийни партньори.

ЦИК „дописва“ Изборния кодекс и създава правила, които пряко увреждат медийната свобода, като ограничава участието на регионални медии и онлайн новинарски услуги. Това би се отразило негативно върху правото на гражданите на информация за предстоящите избори и референдум.

 

 

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *