Д-р Дечо Дечев: Отлагат пръстовия отпечатък заради изборите

Свръхнапрежение

Д-р Дечо Дечев: Отлагат пръстовия отпечатък заради изборите

Има лимити, но не били за всички болници

Д-р Дечо Дечев, бивш заместник директор на Националната здравноосигурителна каса, бивш член на Управителния съвет на Здравната каса и бивш директор на Университетската многопрофилна болница  за активно лечение „Св. Иван Рилски”, сподели пред „Студия Трансмедия” своите виждания за  пръстовия идентификатор, договорните отношения и лимитите, които налага Здравната каса на болниците у нас.

Д-р Дечев, как ще коментирате идеята на  Националната здравноосигурителна каса – към болниците ежедневно да действа екип от надзиратели на съответната районна каса, който да подготвя доклад за процеса на приемане на пациенти чрез пръстов идентфикатор?

– Не знам кадрово как ще се реализира идеята, защото освен в болниците, идентификатор трябва да поставят и в аптеките. Дали и там ще има надзиратели? А процесът по приемане  на пациенти в болница практически обхваща всичките 24 часа на денонощието  и не виждам как служителите на касата биха се справили. При това, ако пациентът не желае да даде пръстов отпечатък, може да се регистрира с лична карта.

А как ще коментирате изискването от 1-ви октомври всеки лекар в извънболничната помощ да притежава електронен подпис?

– Добре е да има ефективен контрол, а доколко предложенията на Здравната каса водят до него е друг въпрос. Аз лично подкрепям всяка мярка, която би довела до по-рационално ползване на парите на здравноосигурените българи.

В действителност обаче не всички лекари имат необходимост от електронен подпис…

– Това са технически детайли, но истината е, че  за всеки отделен електронен подпис ще се плаща. Също е важно какъв софтуер ще се ползва. Опасенията сега са  дали тези мерки се предприемат с цел да се облагодетелства определена фирма, с чийто софтуер ще се работи.

Как гледате на факта, че въвеждането на пръстовия идентификатор във всички болници се отложи с един месец?

– От значение е  растящото напрежение, което се отчита в момента, както сред пациентите, така и сред болничния персонал.  Преценено е, че подобно опъване на нервите може да премине пределните си граници, а свръхнапрежението никак не е подходящо за предизборен период като сегашния. Вероятно това е главната причина, поради която поголовното вземане на пръстови отпечатъци се отлага с един месец.

Наскоро Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, поиска отмяна на разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, според която членовете на съвета не получават за участието си в него парично възнаграждение.  Според Вас нужно ли  е да се плаща на представителите на синдикални, работодателски и пациентски организации, за изпълнение на обществената длъжност – надзорник?

– Когато съветът на касата беше управителен съвет,  тогава на членовете му се плащаше.  Когато се промени формата му, когато съветът стана надзорен, той придоби обществен характер и на членовете му вече не се плащаше. Според мен не е  толкова важно дали те получават нещо или не, по-важно е какво реално правят, какви решения вземат  на своите заседания, които се състоят един път в месеца. Както е известно, приета  е уредба, непозволяваща  на Здравната каса  да сключва договори с нови договорни партньори,  но това не се спазва. Пресен пример е договорът с болницата в Панагюрище. Извършено е нарушение, защото има изрична клауза, според която за 2016-та година не може да се сключи договор с партньор, който не е имал договор през 2015-та. И още – касата налага лимити на лечебните заведения, но  на някои болници продължава да отпуска извънредно суми, които са над тези лимити.

А други болници фалират…

– Точно това е проблемът. За някои  лечебни заведения се правят изключения, а за други – не.

Какъв е изходът?

– Изходът го знаем от две години. За съжаление този, който еднолично решава нещата в държавата ни, е на друго мнение.

Категории Акцент, Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *