147 години от създаването на БАН

Храм на знание и дух

147 години от създаването на БАН

Всички музеи на БАН, НAO „Рожен” и Ботаническата градина работят с вход свободен за посетители

Днес Българска академия на науките отбеляза 147 години от създаването си с тържествено събрание-концерт в Големия салон на БАН.

Внушителният форум бе открит от Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който подчерта, че Академията е храм на българския дух и знание, с последователна политика за духовен и икономически растеж. „Вярваме, че инвестирането в науката е инвестиране и в просперитета на страната ни“ – заяви акад. Воденичаров.

Зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов изнесе доклад, в който постави акцент върху най-същественото от историята, постиженията и бъдещото развитие на българската наука. Академично слово на тема “Научната популяризация като елемент от просветителската дейност на БАН“ произнесе акад. Евгени Головински.

Бяха връчени грамоти за постижения в конкурси на ученици от Ученическия институт на БАН. Отличени бяха Ивета Македонска от СМГ „Паисий Хилендарски“ , Виктория Роланска и Марио Покровски от НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, както и научният им ръководител доц. д-р Веселина Вачкова.

На тържеството присъстваха депутати, министри, политици, ректори на висши учебни заведения, академици, член-кореспонденти, директори на институтите на БАН, общественици и представители на научната общност. Този вълнуващ форум завърши с музикалната програма, включваща изпълнения на солисти от Софийската опера и балет.

Днес, по повод 147 години от създаването на Академията, всички музеи на БАН, Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и Ботаническата градина работят с вход свободен за посетители.

 

Категории ОбществоЕтикети

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *