Ще заметат ли под черджето стореното от Митев ?

Резилът продължава

Ще заметат ли под черджето стореното от Митев ?

Яко охраняван форум смени ректора на Медицински университет в София

Вчера делегатите на Общото събрание на Медицинския университет в София  си избраха нов ректор –  проф. Виктор Златков, бивш директор на столичния „Майчин дом“.  С него замениха проф. Вихра Миланова, която през април  т.г. наследи ректорското място от проф. Ваньо Митев, управлявал университета два мандата.

Припомняме, че след като проф. Миланова бе принудена да се справя с последиците от одита, извършен от Министерство на образованието и науката (МОН), много бързо тя се превърна в човек, тежко мразен от  бившия ректор и приближените му. Част от крупните нарушения  през мандата на проф. Митев, за които, „Стдуия Трансмедия” писа  са:  процедури, потъпкващи Закона за обществените поръчки; приемане на чуждестранни студенти без изпит; ползване на джип за 177 хил. лв.; командировки до екзотични страни и др.  Припомняме също, че свикването на Общото събрание  се обжалва пред Софийския административен съд и пред  Върховния административен съд от проф. Вихра Миланова. Въпреки това вчерашният  форум се проведе с единствена точка в дневния си  – смяна на ректора.

Събранието, състояло се в киносалона на Военномедицинска академия,  не беше предварително обявено на сайта на Медицински факултет – София. То протича при безпрецедентни мерки за сигурност, съобщава Offnews.bg. За опазване на присъстващите  е доведена охранителна полиция, военна полиция и охрана от Фармацевтичния факултет. Журналисти не са допуснати, а всеки делегат е  задължен да покаже поканата си  на входа и да се регистрира. Подобни мерки  за академичната общност изглеждат абсурдни.

Абсурдно е също изгонването на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. След инцидента в профила си във Фейсбук  той е написал: „Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после след като свери данните ми от личната карта, ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на Правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана.” Доц. Ангелов смята събранието за нелегитимно. Самата проф. Миланова  също не приема вота и резултатите и ще ги обжалва по съдебен път. „Събранието е незаконно. Има внесени жалби в съда” е първият й коментар.

Вероятно целта на така охранявания форум е била да извърши безпроблемно подмяната на ректора с нов, предварително определен от кръга на проф. Митев, като едновременно очерни проф.Миланова. Тя е обвинена в „провален прием на чуждестранните студенти„. Друг е въпросът дали  е провал забраната да се приемат без изпит, наложена от МОН.  Сред  обвиненията към нея е и това, че е предизвикала одита.  Но запознати от Медицинския университет твърдят, че немски професор е подал жалба в просветното министерство и така   се стигнало до проверка на старото ръководство.

За описание на всичко това в България си имаме колоритна дума – резил. Едва ли новият ректор – проф. Златков, ще го изчисти. Предстои да  разберем какво ще предприеме, ако остане  на този пост.  Тепърва ще научаваме и дали в автономното висше учебно заведение  някой  все пак ще замита под черджето регистрираните „подвизи“ в одита на МОН.

Категории Акцент, Здраве, Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “Ще заметат ли под черджето стореното от Митев ?”

 1. ШАЙКА КОРУМПИРАНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ

  проф. Виктор Златков ректор на Медицински университет – София
  проф. Генчо Начев директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”
  проф. Радослав Гърчев, МУ–София
  проф. Радомир Угринов, зам.-ректор Международна интеграция и проектно финансиране – МУ–София
  проф. Валентина Петкова, зам.-ректор Научна дейност – МУ–София
  проф. Андон Филчев, декан на Факултет по дентална медицина – МУ–София
  проф. Иван Митов, подсъдим Медицински факултет – МУ–София
  проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичен факултет – МУ–София
  проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултет по Общо здраве – МУ–София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *