Жилят финансово спешните медици

Спонтанен протест

Жилят финансово спешните медици

Москов да изясни по какви критерии в Спешна помощ режат парите от допълнителното материално стимулиране

Днес спонтанно медици от Спешна помощ в София излязоха на протест. Повод за това е напускането на завеждащия лекар на смяната – д-р Драгослава Балова, а причините са свързани с лошите условия на труд, при които са поставени спешните медици.

В продължение на последните четири месеца, д-р Балова е четвъртият завеждащ смяна, пожелал да си отиде. От ефира на „Нова телевизия” тя поясни, че напуска преди всичко заради умора и усещане за несигурност, породено от липсата на строги правила при приемане на повикванията, от неефективно работеща триажна система. ( Тази система трябва да диференцира спешните от неспешните повиквания и да скъсява времето за отговор и обслужване на пациентите.)

Спешните медици в момента са твърде малко за град като София с 2,5 милиона жители”, убедени  са протестиращите.  Старшата сестра от негодуващия екип – Борислава Колева, е изпратила писмо до здравния министър д-р Петър Москов.  Основното искане на това послание е министърът да изясни по какви критерии в Спешна помощ се налагат административно формулирани наказания с финансови последици, какви са причините за  голямата честота на  тези санкции. Крайният резултат от тях е, че се орязват парите от така нареченото допълнително материално стимулиране (ДМС) за медиците.

Другият нерешен въпрос е безнаказаността в момента на онези, които поради лоша преценка или  смехотворни причини звънят на тел. 112 и без основание ангажират спешните екипи. Има например, повиквания за леко главоболие или за притеснен младеж след кошмарен сън. Не са редки случаите, когато граждани  звънят на  тел.112 за паднал на улицата човек. Но, когато линейката отиде на посочения адрес, там екипът не намира никого. Ето защо протестиращите предлагат да се въведат наказателни мерки за фалшивите повиквания.

Както се вижда, нужни са промени в спешния сектор, които реално да защитят медицинския труд. Иначе отливът на лекари и сестри от системата ще продължава.

Категории Моделът, ОбществоЕтикети

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *