Проф. Вихра Миланова: Очаквах бистри води, но нагазих в блато

Скандално

Проф. Вихра Миланова: Очаквах бистри води, но нагазих в блато

Законосъобразно ли е свикването на Обществения съвет в Медицински университет – София

 

Както „Студия Трансмедия” писа, одит на Министерството на образованието и науката (МОН) разкри крупни нарушения в Медицинския университет в София , извършени по време на втория мандат на бившия ректор проф. Ваньо Митев. Веднага след това той и приближени  до него преподаватели в университета инициираха подписка за свикване на Общо събрание,  което се очаква да смени сегашния ректор проф. Вихра Миланова. Запознати коментират, че първоначално при избирането й за ректор се е смятало, че тя ще продължи практиките от времето на проф.Митев. Това обаче не се случва. На 10 октомври, от ефира на Нова телевизия проф. Миланова заяви: „Очаквах, че ще заваря бистри академични води, но нагазих в блато”. И добави: „ Но аз не си оставям магарето в калта”.

Конфликтът между сегашния и бившия ректор избухва в нова сила, след като проф. Миланова изпраща писмо до членовете на Общото събрание, председателствано от проф. Генчо Начев, директор на болница “Света Екатерина“. В писмото се казва: “От направената справка в деловодната система на Ректората установих, че няма депозирано надлежно оформено изявление, съдържащо списък на ¼ от членовете на Общото събрание, изразяващо желанието им за свикване на заседание на Общото събрание с обявен дневен ред и което да е дало основание на председателя на Общото събрание – проф. Генчо Начев да свика такова (събрание) за 11 септември 2016 год., с негово решение № 5630/08.09.2016 година“.

Според проф. Миланова процедурата по свикване на Общото събрание не съответства  на университетския правилник  и погазва Закона за висшето образование. Така че евентуалният избор на нов ректор ще е нелегитимен. Междувременно проф. Ваньо Митев, който е в отпуск по болест, е свикал и Академичния съвет, което е станало отново с подписка и отново в нарушение на същия закон. Очевидно той се е обърнал към свои приближени, тъй като вече е определено кои  преподаватели  ще стоят пред урните и ще наблюдават как протича гласуването за нов ректор.

Свикването на Обществения съвет и на Академичния съвет са обжалвани пред Софийския административен съд и пред  Върховния административен съд от проф. Миланова. Противопоставянето й на проф. Митев в момента е довело да истинска война в академичната общност, но определено надмощие имат привържениците на проф. Миланова. Българският лекарски съюз се обяви  с писмо в нейна защита. А соченият за нов ректор Костадин Ангелов, категорично отхвърли твърденията, че има амбиции за този пост. В профила си във Фейсбук, той написа: „Държа да бъда ясен! Аз съм Изпълнителен директор на Александровска. Поел съм ангажимент към всички служители в болницата и няма да ги подведа. Ще продължа да работя работата, която обичам. Ще се боря за интереса на Александровска и нищо друго.
Не съм подавал документи за Ректор. Нямам такива амбиции в момента. И както ни припомни преди дни нашият Ректор проф. Миланова думите на Еклесиаст от Библията:
„Има време за всяко нещо, и срок за всяка работа под небето…“
Успех, госпожо Ректор!

От Министерство на науката и образованието препоръчват отлагане на Общото събрание. В становище на министъра на образованието и науката се казва: „Произнасянето относно законосъобразността на насроченото за 11-ти октомври Общо събрание е в изключителната компетентност на съда и предвид важността на решенията, предвидени в дневния ред на Събранието, както и за да се гарантира тяхната законосъобразност препоръчвам Общото събрание да се проведе едва след като бъдат решени по безспорен начин всички въпроси, свързани с легитимността му”. От МОН призовават към стриктно спазване на законите на Република България, за да не бъде допуснат административен хаос и правна несигурност в управлението на Медицинския университет в София.

 

Категории Акцент, Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “Проф. Вихра Миланова: Очаквах бистри води, но нагазих в блато”

 1. ШАЙКА КОРУМПИРАНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ

  проф. Виктор Златков ректор на Медицински университет – София
  проф. Генчо Начев директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”
  проф. Радослав Гърчев, МУ–София
  проф. Радомир Угринов, зам.-ректор Международна интеграция и проектно финансиране – МУ–София
  проф. Валентина Петкова, зам.-ректор Научна дейност – МУ–София
  проф. Андон Филчев, декан на Факултет по дентална медицина – МУ–София
  проф. Иван Митов, подсъдим Медицински факултет – МУ–София
  проф. Николай Данчев, декан на Фармацевтичен факултет – МУ–София
  проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултет по Общо здраве – МУ–София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *