Огнян Боюклиев: Броят на чиновниците в земеделието доближава армията

Огнян Боюклиев: Броят на чиновниците в земеделието доближава армията

ЕС дава много пари за съхраняване на традиционните производства, традиционните сортове, традиционните породи животни, но ние не сме активни

„На приказките за колонизирането на България от ЕС представителите на Франс прес отвърнаха, че те не дават пари за колонизиране, а за изравняване на стандартите, за запазване на традиционните производства.“ Това казва специалистът от БАН по повод дебата около годишния доклад на академията, където акцентът е селското стопанство.

– Чухме, че представители на Франс прес са проявили интерес към българското селско стопанство. Как да си го обясним?

– Франция е голям донор в Европейския съюз и тя внася в бюджета повече, отколкото получава. Хората искат да знаят как се харчат техните пари. У нас е много разпространена тезата, че едва ли не Европейският съюз е дошъл тук, колонизирал ни и наредил да произвеждаме зърно, като забранил зеленчуците. Което не е вярно. В тази връзка дойдоха от Бюрото на Франс прес и по повод годишния доклад на БАН, където всяка година има тема на фокус. Тази година фокусът беше земеделието – от 200 страници 20 бяха посветени на земеделската тема.

За пръв път тази тема предизвика голям интерес – първо журналистически, извън тези, които се занимават само с тази тема в специализираните издания. Този път дойдоха журналисти от всички медии, това стигна до Министерството на земеделието и те бяха много потресени от фактите, които бяха изложени в доклада. Те не критикуваха самите тези, а се фокусираха в несъответствия в статистически данни. Има една огромна атака, има четири писма, писани лично от министъра до нашия директор и до председателя на Селскостопанска академия.

Тях най-много ги възмути, че ние даваме данни, че броят на администрацията доближава броя на армията на България. Което впрочем е факт. Възражението им беше, че не било така и превеждат някакви други данни. Обаче има Закон за администрацията и съгласно него ние отваряме сайта на регистъра на държавната администрация, което е по закона, и оттам вземаме данните. Ние не можем да си ги измисляме. А това, че администрацията на Министерство на земеделието е най-голямата административна машина, поне в икономическия блок, също е факт.  Там има 7 изпълнителни агенции, имаме национални служби, имаме академия, до тази година имаше и училища – те пък посегнаха точно на училищата. Но това е друга тема.

Другото им възражение беше, че те превеждат данни на статистическия институт и казват, че това, което привеждаме като данни примерно за българската млечна продукция не е вярно. Ето, твърдят те,  80% от това, което се консумира у нас, са български млечни продукти.

Да, обаче ние не ползваме данните на селскостопанската статистика, а гледаме търговията на дребно, оборотите в магазините. Елиминираме това, което хората си произвеждат в двора, и гледаме това, което се продава във веригите и в магазините. Настина там от млечните продукти сиренето е българско. Но възниква въпросът това сирене от българско мляко ли се прави. Това те го премълчават. Защото като стане дума за ниво баланси – произведено мляко в България и произведено бяло саламурено сирене, което съдържа 6 кг свежо мляко, или кашкавал – между 9 и 11 кг мляко, и т.н., сметката излиза, че нашето сурово мляко ще задоволи една трета от онова, което излиза на пазара като млечни продукти. Останалото е внос и това няма как да се скрие. Тя идва от митническата статистика.

Ще ви дам един фрапантен пример (ще премълча името, защото нямам разрешение да цитирам). Едно голямо предприятие в Унгария за производство на сухо мляко и млечен концентрат беше пратило благодарствено писмо до наши деятели, че благодарение на България това предприятие от фалит в момента е процъфтяващо. С млякото точно от това предприятие правим повечето млечни продукти.

И така по отношение на месото и др. възникна един спор около статистиката. Това не било вярно, виждали сме само черните неща, нищо положително не сме посочили и т.н. Един разговор, който не е типичен между администрация и наука, защото целите ни са едни и същи. Ние не би трябвало да сме опоненти, а да работим заедно, както работим с други министерства.

И понеже се вдигна шум в пресата, информацията стигна и до колегите от Франс прес. А на приказките за колонизирането ни отвърнаха, че те не дават пари за колонизиране, а за изравняване на стандартите, за запазване на традиционните производства. Те посетиха нас, посетиха един завод производител на зеленчуци, сравнително голям. Истинската журналистика работи с факти и оставя читателят сам да си направи изводите.

– Въпросът защо купуваме стоки отвън, докато ние произвеждаме същите, може би има прост отговор – не сме конкурентни. Това се отнася особено за вноса на зеленчуци, което е основната болка на българина, тъй като нашите са с добро качество, но по-скъпи. Ефективно ли е нашето земеделие?

– Тук пак въпросът е в държавата. Ние имаме огромна Агенция за храните, където влиза ветеринарна служба, растителна защита и много други. Навсякъде по света се произвеждат наподобяващи продукти. Но като кажем сирене от марката „Рокфор“ е ясно, е се прави от свежо мляко. И у нас би трябвало да е така. Не е въпросът само в държавния стандарт, а в това, което си написал на етикета, да е истина. Това им е работата на тия държавни служби – да проверяват. Ниските доходи обаче е една от причините у нас да се търсят нискокачествени, но евтини продукти.

Икономическата логика е, че България не е страна, която да произвежда суровина като зърно. Това е характерно за страни като Украйна, Русия, САЩ, Канада – с големи площи за производство. Ние сме страна, която би трябвало зърното да го преработваме във фураж, фуражът да отива в животновъдството за месо и мляко, те да се преработят съответно в млечни продукти и т.н. И понеже една трета от БВП го създава туризмът, хубаво е в чинията на туриста да има от тези хубави традиционни български продукти.

Европейският съюз дава много пари за съхраняване на традиционните производства, традиционните сортове, традиционните породи животни, а ние не сме активни там

– Защо не успяваме да правим бизнес в тези области? Чува се за някои мераклии, но ги показват повече като екзотика.

– Да, ние не успяваме да защитим и собствените си марки. Популярна е гръцката брънза, наричат го още гръцка фета, а то е българското саламурено сирене. Фетата дори е датско сирене, което се прави от суроватка и мас. И до ден днешен в учебници по млекарство това е българското саламурено сирене и кисело мляко, но българска търговска марка няма. Ние обаче сме си виновни. Но върхът беше, когато в Брюксел видях в менюто „шопска салата“ и се зарадвах, а сервитьорът ме пита дали не съм от Сърбия.

– Икономиката у нас е силно политизирана, особено свързаната със селското стопанство, сигурно заради големите европейски пари, които се изливат там. Какво всъщност остава от тези пари за същинското производство и за науката?

– Това е другият голям проблем. Тези пари изтичат в джобовете на около стотина физически и юридически лица – те са повече, но ние преброихме по една програма, че са около сто, които прибират 75-80 процента от субсидията на единица площ. Много лоша е схемата, по която се вкара у нас лошата селскостопанска политика – свръхинтензивно производство на зърно. Субсидията отива вече към 60 лв. на декар обработваема земя. Ако произвеждам зърно, тази сума ще ми покрие 40-50 процента от себестойността. Но ако произвеждам чушки или домати, тази сума нищо няма да ми покрие освен рентата, ако наемам земята.

– Проблемът в закона ли е, че позволява физически и юридически лица да притежават неограничени площи земеделска земя?

– Тази система за заплащане на единица площ я има навсякъде. Но общата селскостопанска политика е една рамка – казва се какво може и какво не може да се прави. А вътре къде ще се позиционира всяка страна, тя сама си го решава и го заявява. В ЕС от 28 (с Великобритания) страни в 21 страни има т.нар схема за модулация, тоест колкото повече земя притежава един собственик, толкова повече намалява субсидията за единица площ. Разликата отива за стимулиране на дребните собственици, а има и таван. У нас се оправдават, че вече са сложили таван. По места обаче казват, че разделянето е формално – на секретарката, на шофьора и т.н. В Германия това е абсурд да се случи. По размери на земеползване ние заемаме първи позиции. Купуват се свръхмощни земеделски машини, характерни за страни като САЩ и Канада. Но тъй като нашето земеделие грохна след 1990 г. няма лошо да се произвежда и зърно, въпросът е защо изнасяме зърното като суровина, а не преработено у нас, което значи, че добавената стойност изтича.

– А с какво брашно се прави българският хляб?

– В медиите беше тиражирано, че според БАН около 20 процента от хляба се прави от вносни замразени заготовки, което не е вярно. На една пресконференция беше споменато, но се отнасяше само за една гама хлебни изделия. Въпросът е защо ние не правим тези хлебопекарни смеси, а ги внасяме.

– В интервю за Студия Трансмедия преди няколко месеца говорите за необходимостта от реформа. Помръднало ли е нещо поне като намерения?

– Поне като намерения посоката е вярна. Казват ни, че предлагаме неща, които вече са направени. Направени са, но не са проработили. Ето например сложиха таван – 18 хил. декара, което също е много. Но по-важният въпрос е как ще контролират. Какво ще направят, за да установят, че шофьорът примерно не е никакъв собственик. В Германия има система, има софтуер, който не е сложен. Има опит. Освен на тези наши песимисти по отношение на ЕС им казвам, че не е толкова трудно да се отиде до Унгария, до Полша, до Чехия, до Словакия, хайде дори до Румъния. Ами там нещата тръгнаха в съвсем друга посока. Не ни е виновен ЕС, ние сме си виновни и нашите бандити. ЕС беше и все още е голям шанс за България. Въпросът е как ще ги използваме тези пари. И французите, които са чувствителни хора, казват – ние мислим, че помагаме, на Източна Европа, пък излизало, че ви заробваме.

Категории Агро, Акцент, Опит

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *