Как да останем стройни и безесенни

Здравословно

Как да останем стройни и безесенни

При депресия се губи калций и нараства рискът от костни заболявания

Ненаскърбени, стройни, безесенни, игленици с мекушави игли…впили безопасни острия в небето в замръзнали нощи и в славеев час”. Така поетът Биньо Иванов вижда гордата осанка на боровете и със съжаление допълва, че той сигурно ще се прегърби. Това не е само поетична метафора.

В действителност повечето българи стоят с часове прегърбени пред машина, щанд, бюро, компютър  и т. н. Някои прекаляват с цигарите. Други – с алкохола. От служебна работа и семейни грижи повечето нямат време за фитнес и гордата осанка за тях си остава мираж. Мнозина се примиряват, приемайки, че за всичко е виновно ЕГН-то. Но житейският опит и изкуството красноречиво показват, че примирението е грешка, защото и мъжете и жените силно се вълнуват от хора с горда осанка. Това се потвърждава и от статистиката. Според Националния Институт за проучване на общественото мнение в Масачузет, анкетираните оценяват високо царствената  походка на противоположния пол. А тя, в голяма степен, зависи от стила на живот и следователно може да се променя, подобрява, контролира. Преди всичко, трябва да не се допускат коварните костни заболявания, които неусетно превземат организма, погрозняват го, приковават го към инвалидната количка. Най-честите от тях са остеопорозата и остеоартритът. В България  от остеопороза  страдат над 600 000 души, а от остеоартрит  – над 500 000.

Най-уязвими

са жените  през менопаузата. Тогава нивото на естрогените  (женските полови хормони)  спадна рязко и води до значителна загуба на костна тъкан. Отдавна е известно, че  костната система се намира в постоянен процес на обновяване. При него старото костно вещество се разгражда и се замества от нова костна тъкан, която непрекъснато се образува. Скоростта на обновяването се контролира от редица хормони, сред които важна роля изпълняват естрогените. Когато те се отделят в достатъчно количество, образуването и разграждането на костното вещество са балансирани. През менопаузата, в условията на дефицит или пълна липса на женски полови хормони, балансът се нарушава, като все повече преобладава загубата на костна маса.

bones

Най- чувствителни към спадащите нива на полови хормони са прешлените на гръбначния стълб. Изчислено е, че степента на костна загуба при прешлените може да достигне до 5% годишно, докато при останалите кости тя е 1-2%.

Остеопорозата

според определение на Световната здравна организация, е увреждане на скелета, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушения на костната  тъкан, водещи до повишена чупливост на костите и увеличен риск от фрактури. Статистиките сочат, че счупванията поради остеопороза са около 2 пъти по-чести при жените отколкото при мъжете. Това се обяснява с факта, че жените се раждат с по-ниска костна маса. И още – при тях се наблюдава рязък спад в нивото на половите хормони, докато при мъжете промените настъпват плавно. Най-застрашени са нежните дами с  ниско тегло, с тънки китки и глезени. Те имат по-малко резервна костна маса, която лесно се губи в процеса на остаряване. След 75-годишна възраст остеопорозата  засяга в еднаква степен жените и мъжете. Онези, които непрекъснато се подлагат на диети за отслабване, също  са предразположени към болестта. До нея води хроничният недостиг на  мляко и млечни продукти във всекидневното меню, защото по този начин организмът се лишава от необходимото количество калций. Не е за пренебрегване и генетичната обремененост. При родители, братя и сестри с остеопороза рискът от болестта е по-голям. Точната роля на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол не е изяснена, но се предполага, че т. нар. вредни навици допринасят за понижено образуване на костна тъкан и намаляват способността на организма да усвоява калция. Същото се наблюдава и при хора с ниска двигателна активност, както и при склонните към прояви на потиснатост. Напоследък лекари твърдят, че в състояние на депресия се увеличава загубата на калций и други микроелементи. При по-голяма част от засегнатите хора остеопорозата, настъпва постепенно и в началото протича без сериозни оплаквания. Ако не й се обърне внимание, се стига до т.нар.

спонтанни фрактури

– внезапни счупвания на кости,  без сериозна травма. Обикновено счупванията са в типични места. Такива са: прешлени на гръбначния стълб, лъчева или раменна кост, шийка на бедрената кост. Много преди фрактурите, скелетът се изкривява.  Засегнатият човек все по-често заема приведена поза и постепенно се прегърбва. Забелязва се скъсяване на  ръста. Височината на тялото може да се намали дори с 10 см. Разваля се походката. Явяват се болки в скелета или  между плешките. Пострадалите се оплакват от лесна умора при продължително ходене или стоене на крака, както и при по-големи физически усилия. По правило след почивка болките отзвучават.

Всички тези симптоми изискват изследване. То е наложително при жени, претърпели оперативни намеси (например – отстраняване на матката и яйчниците)/, както и при боледуващи от: диабет, синдром на Кушинг, бъбречни нарушения, стомашно-чревни увреждания, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и пр.

Остеоартритът

се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, която покрива ставните повърхности. В резултат хрущялът се набраздява и става по-тънък. Едновременно с износването му се образуват костни израстъци  – шипове. Костните повърхности на ставата, поради тънкия или липсващ хрущял са незащитени и това предизвиква възпаление и болка. Естествено в такива случаи пострадалият губи красивата си осанка.  Оплаква се от ограничена подвижност, подуване и затопляне на засегнатата става. Остеоартритът често е резултат от механично натоварване на ставите, от хормонални нарушения или прекарани други възпалителни заболявания. Разумно е при първите съмнения за заболяване да се направят

диагностични изследвания

При остеопороза най-достъпно е измерването на костната плътност или т.нар. остеодензитометрия. Извършва се  чрез специален уред.  Процедурата е абсолютно безопасна, резултатът се отчита веднага.

Друг начин за определяне на костната плътност е ултразвуково изследване с количествено компютърно-томографско сканиране. Методът е много точен.

Понякога се извършва лабораторно определяне на количеството на калция в кръвта, на калция и фосфора в урината, също  и на други вещества.

Не се изключват рентгенографски методи за установяване на костната плътност. Лъчевото натоварване при тях е много малко и не причинява нежелани въздействия. Но не е редно рентгеново изследване да се прави многократно.

Рентгенографията се ползва и за диагностика на остеоартрита. При  това заболяване се виждат шипове и стеснение на  разстоянието между двете ставни повърхности.

Лечението

на остеопорозата се извършва с препарати, които могат да забавят и да ограничат костната загуба, а в някои случаи  дори да увеличат костната плътност с течение на времето. Предписват се и медикаменти, съдържащи калций. Чрез тях болните получават необходимата им дневна доза – 1200 мг калций. Много полезен е витамин Д, който помага за доброто усвояване на калция в стомаха и червата.

При остеоартрита обикновено се ползват болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, топлинни процедури, водолечение, ултразвук. Модерно, но скъпоструващо лчение е вътреставното инжектиране на препарати, съдържащи хиалуронова киселина.

Напоследък срещу остеопорозата се препоръчва хормонална терапия. Задължително е обаче тя да бъде  точно определена от лекар. При липса на противопоказания за хормонотерапия, се прима, че тя, независимо дали е във вид на таблетки, пластири или кремове, действа лечебно, профилактично и подмладяващо.И все пак, най-добрата гаранция за красива осанка е

здравословният живот

Петкратното, но дозирано хранене с разнообразни ястия е важно за запазване на костната маса и здравина при хората от всички възрасти. На трапезата постоянно трябва да присъстват прясно или кисело мля­ко, сирене или извара, заради бо­гатството на калций в тях. Изчислено е, че само 100 грама сирене осигуряват необходимия калций за здравето на костите в активна възраст. В  седмичното меню трябва да се включва риба като източник на витамините  Д и В6. Също  да има боб, леща, яд­ки, пълнозърнест хляб, защото съдържат калций, магнезий, както и витамин В6. Този витамин се намира в голямо количество в месото. Задължително е да се ядат зеленчуци  (особено карфиол, зеле и картофи, заради богатството им на витамини К и С), както и плодове  (например -лимони, портокали, кисели ябълки, които доставят обилно количество витамин С). Опасно е да се преяжда. Наднорменото тегло променя фигурата и е условие за появата на остеоартрит. Слабеенето пък изтощава костната система. Въпреки сегашната реабилитация на кафето, с ободрителната напитка не бива да се прекалява. Не се препоръчват повече от  3 чаши на ден.  Токсичен за костните клетки е никотинът. При злоупотреба с цигари се намалява усвояването на калций в тялото. За това жените-пушачки трябва да се откажат от строгите диети и да наблегнат на млечните храни.

Изключително добре влияе фитнесът, но  е важно физическите натоварвания да се дозират. Практиката показва, че  образуването на костни клетки най-активно се стимулира  от разнообразни упражнения за всички групи мускули, а не от еднообразни или регулярни действия. За да има полза от упражненията, те не бива да надхвърлят 30-40 до 50 мин. на ден.

Това е всичко, което се изисква за гордата осанка, красивата походка и приятния външен вид. Ползите от тях са огромни, а усилията да ги имаме не са големи, нали.

 

 

Категории Здраве, Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *