Херпесен вирус убива рака

Дръзко

Херпесен вирус убива рака

Започнаха предклинични изпитания на лекарство с вирус на херпес, за терапия на рака на главата и шията

Американски изследователи от Медицинския център на педиатричната болница в Синсинати са получили геннопроменен вид на обикновения херпесен вирус. Той е модифициран така, че да атакува само раковите, а не здравите човешки клетки. С негова помощ, в лабораторни условия е постигнато забавяне в развитието на злокачествен тумор – сарком. Освен това, чрез допълнително внесени гени, на вируса е придадена способност да отделя вещество, водещо до луминисценция. Тя позволява прецизно да се определи местоположението на опасния тумор. Много скоро откритието ще бъде приложено в клиничната практика. С помощта на променения херпесен вирус специалистите ще могат да диагностицират ракови образувания с размер до сантиметър.

С помощта на херпесния вирус се разработват и лечебни препарати.В началото на тази година младият руски биолог Ирина Алексеенко  от Институт по молекулярна генетика към Руската академия на науките (РАН),  заедно с колегите си от Института по биоорганична химия и биология на гена към РАН, е започнала предклинични изпитания на средство за терапия на рака на главата и шията. Този препарат съдържа генно създаден вирус на херпес, който убива злокачествените клетки. Експериментите показват, че при новото лечение се повишава ефективността на лъчевата терапия с 63%. За младата изследователка Алексеенко успехът на проекта е жизнено важен, тъй като собствената ѝ майка страда от рак. Препаратът е без аналог в момента.

 

Снимка: Getty Images

Категории Uncategorized

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *