Какво, ако костите са плътни, но чупливи

Рядка болест

Какво, ако костите са плътни, но чупливи

Болестта на Пейджет изкривява краката

Към групата на редките болести се причислява страдание, наречено на името на английския хирург сър Джеймс Пейджет. Той който  пръв  го описва. Болестта е известна още като деформиращ остеит.  

Тя води до промяна на нормалния процес на образуване и разграждане на костите. Точната причина за това увреждане е неизвестна. Приема се, че то е свързано с вирусна инфекция в костните клетки. Понякога инфекцията може да се спотайва в тях  в продължение на много години, преди симптомите да се появяват.

Болестта на Пейджет бавно и прогресивно уврежда  костите.Променя структурата, здравината и формата им. В редки случаи е локализирана  само в една кост. Обикновено поразява цяла група. Проявява се със задебеляване и изкривяване на дългите кости, особено на крака. Черепните кости стават по- плътни. Въпреки задебеляването, костите са податливи на вредни въздействия и при тях могат да се появят спонтанни фрактури. Пострадалите се оплакват от болка, оток  и изтръпавне в увреденото място, понякога – от загуба на слух, двойно виждане, топлина в кожата над засегнатата зона.

Терапията е насочена към медикаментозно въздействие върху костната обмяна, а срещу болките се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Понякога се препоръчва хирургично лечение.

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *