Д-р Стойчо Кацаров: НЗОК в сегашния си вид стана излишна

Д-р Стойчо Кацаров: НЗОК в сегашния си вид стана излишна

Както „Студия Трнасмедия” писа, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, поиска отмяна на разпоредбата на чл. 15, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, според която членовете на съвета не получават за участието си в него парично възнаграждение. Въпросът не е решен и все още се обсъжда от депутатите. Предложението е  да се осребри присъствието в контролния орган на представителите на синдикални, работодателски и пациентски организации, като от евентуалната облага се изключват членовете на Надзорния съвет, които са държавни служители.

Това означава, че от предложението няма да се облагодетелстват четиримата представители на държавата в съвета: Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите; д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването; Бойко Атанасов, изпълнителен директор на Национална агенция за приходите; Димитър Евлогиев – главен секретар на Изпълнителната агенция „Медицински одит”. На заплати обаче се надяват петима надзорници:  двама синдикалисти   ( д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на Конфедерация на независимите синдикати в България и  Тома Томов представител на Конфедерация на труда „Подкрепа“), двама представители на работодателски организации (Боян Бойчев, член на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България и проф. Красимир Гигов, представител на Българска търговско-промишлена палата), както и  адвокат Пламен Таушанов, представител на Българска асоциация за закрила на пациентите.

Не е ясно за каква сума става въпрос, но е очевидно, че утвърди ли се идеята от Министерски съвет,  Надзорът на Здравната каса ще загуби обществения си характер и ще се превърне в част от администрацията на касата.

Този проблем коментира за „Студия Трансмедия”  д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването: „Откакто е създадена Здравната каса членовете на  нейния Надзорен съвет никога не са получавали заплати. Това е обществена длъжност.  И тя е въпрос на престиж за всеки човек, който е там. Ако  на надзорниците им е трудно да се справят,  могат да се откажат. Никой насила не ги задължава. Като  толкова искат да получават заплата, да кандидатстват за назначение в касата.  

Друг е въпросът, че в момента там десетина човека могат да свършат цялата работа. Сериозно го казвам, защото след лимитите в болничната помощ Националната здравоноосигурителна каса в сегашния си вид стана излишна.  Няма какво да правят чиновниците ѝ при положение, че сме минали на бюджетно здарвеопазване и са разпределени парите на болниците. За какво са тези служители и за какво им плащаме заплати? Същото се отнася и за извънболничната помощ и там всички направления са предварително разпределени.”

Така че искането на парични възнаграждения за изпълнение на обществената длъжност – надзорник, изглежда (меко казано) егоистично и събужда съмнения в ползата от дейността на членовете на Надзорния съвет. Нали, те трябва да бъдат етични, почтени хора? Нали, участват в този съвет, за да се грижат не за себе си, а за интересите на институциите, които представляват? Нека не забравяме, че неоправданите очаквания на обществото винаги раждат недоволство, а последиците от него трудно могат да се предвидят.

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “Д-р Стойчо Кацаров: НЗОК в сегашния си вид стана излишна”

  1. Надзорниците там, представляват себе си, а не пациентите. Следователно, или наистина да кандидатстват за работа в НЗОК на трудов договор или да се разпускат. Достатъчно идиощини направиха. Нормален надзорен съвет , представляващ пациенти, не би допуснал пръстовите отпечатъци, да се вземат от хора в психически стрес, уязвими от остри фази на заболяванията си , търсещи лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *