Министерство на здравеопазването обжалва решение на Комисия за защита от дискриминация

Ходене по мъките

Министерство на здравеопазването обжалва решение на Комисия за защита от дискриминация

Още няма клинична пътека за гнойния хидраденит

Както се знае, гнойният хидраденит е рядко заболяване. У нас с такава диагноза  са около 100 души, но според дерматолози броят на засегнатите е много по-голям. Лечението им в домашни условия не се поема от Националната здравноосигурителна каса. Пациентите сами си плащат всичко – медикаменти, превръзки, манипулации. За да се облекчава състоянието на един човек, са необходими близо 500 лв. на месец.

От Сдружение „ Открито за раните” и Националния алианс на хората с редки болести настояват  гнойният хидраденит да бъде включен в списъка към Наредба №38 на Министерство на здравеопазването относно заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса плаща напълно или частично. В момента Комисията за защита от дискриминация е признала това право на пациентите, но решението й се обжалва от здравното министерство. По тази причина при прием в болница пострадалите се лекуват по други клинични пътеки. Това  заяви  пред „Студия Трансмедия” председателят на Сдружение "Открито за раните" Данислава Захариева. Тя изрази притесненията на пациентите, че след разделяне на медицинската помощ на два пакета, болните с гноен хидраденит ще останат в листата на чакащите, което непоправимо ще влоши състоянието им. „Много жестоко е хем да страдаш от това заболяване, хем всеки да те е забравил” – допълни Захариева.

При тази болест се възпаляват потните жлези, в които проникват  стрептококи, стафилококи и други вредни бактерии.Първоначално засегнатите места сърбят, после кожата над  тях става червенолилава и се офрмя по-тъмен център. Облекчение настъпва, когато от центъра започне да изтича гной. След близо 15 дни в мястото се образува белег. Но инфекцията не свършва дотук, а като хидра обхваща съседните потни жлези. След всеки белег по кожата се отварят нови гнойни огнища. Много често страданието се разгръща при увредена имунна система, анемия, обменни заболявания, затлъстяване. Има и случаи, когато е резултат от занемарена лична хигиена.

При старта на болестта обикновено хората не търсят лекарска помощ. Мнозина изпитват срам, защото възпалението засяга гениталната област, слабините, вътрешната част на бедрата, под гърдите при жените и други участъци. Понякога инфекцията остава неразкрита или се диагностицира погрешно. С времето болестта се задълбочава и животът на пострадалите се превръща в ад. За тях стават мъчение обичайни действия като ходене и сядане.Силно се засяга социалната им активност и много от пациентите изпадат в депресия.

До сега не е известно средство за трайно излекуване. Няма одобрени медикаменти срещу инфекцията от каквито и да било регулаторни здравни органи. Изписват се антибиотици и кортикостероидни препарати, но дългото им приложение е свързано с увреждащи странични ефекти Други медикаменти се препоръчват при подготовка за хирургична намеса, която се състои в отваряне и дренаж на възпалените места или премахване на поразените жлези. Целта е да се намали риска от рецидиви. Цената на операцията е около 2000 лв.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *