Скариди пазят питието на Бакхус

Екоконсервант

Скариди пазят питието на Бакхус

Учени от Авейру изобретиха безвреден консервант за вино от черупки на скариди

Екологичен начин за съхраняване на вино са изобретили учени от университета в португалския град Авейру. Те са получили консервант от черупки от скариди, който замества серния двуокис, се казва в публикацията им в изданието Green Chemistry. Учените са създали полимер на основата на веществото хитозан и  на тропическото растение гардения.А хитозанът е получен от хитин – основният компонент в състава на скаридената черупка.

Добавянето на консерванта във виното пресича увеличаването на микроорганизмите в него и окислителните реакции, които протичат заради наличието на малки количества желязо и мед в напитката, тъй като полимерът е в състояние да се свързва с тези метали.

Производителите на вино обикновено използват като консервант серен двуокис, но емисиите на този газ замърсяват силно атмосферата, а освен това веществото може да предизвика алергични реакции. С новия консервант се избягват тези проблеми.

Изобретателите отбелязват също, че добавяйки към виното получения от тях полимер, ще подобрят вкуса на напитката, защото в нея ще се образуват ароматни летливи съединения. По думите им новият екологичен метод за запазване на виното може лесно да се използва в производството му, без да повишава себестойността му.

Източник:sinor.bg

 

Категории Новости

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *