Скандалът “гореща точка” или как една крушка се оказа с дълга опашка

Колко прави 2+2?

Скандалът “гореща точка” или как една крушка се оказа с дълга опашка

Общини ще заселват бежанци?! Няма новина, още преди година Ангела Меркел ни каза, че България сама се натиска да приема мигранти

Някои хора неоправдано смятат Ангела Меркел за враг на България. Жената ни съобщава важни новини. Като например на 24 септември 2015 г. След среща на върха на ЕС тя каза, че страната ни е поискала да стане приемателен пункт за бежанци. Това бе скандалът с т.нар. “горещата точка”, помните ли? Меркел заяви, че България сама се е натиснала да разкрие център за приемане на чужденци (известни са като “гореща точка”), и ако се случи, Европа ще ни подпомогне с пари. У нас се надигна пожар, а правителството ни положи всякакви усилия да го загаси  – премиерът Борисов, който говорил на Меркел, не бил казал това, друго било, преводачът се объркал… Днес обаче е актуална новината, че обезлюдени общини ще започнат да заселват бежанци. За целта ще получават европейско финансиране. Да ви прилича всичко това на крушка с една много дълга опашка?

Нека проследим скандала в дълбочина. Ако 2 плюс 2 е 4, днес българското общество е изправено пред три огромни проблема – с бежанците, с лъжите на управляващите и със собствения си инстинкт да забелязва очевадното.

Датата е 24 септември 2015 г., ранните сутрешни часове. Лидерите на ЕС току-що са приключили тежко заседание, в което обсъждат бежанската криза и отношенията с Турция. Ердоган систематично пуска на вълни орди към Европа, най-зле е положението в Гърция. Срещата на върха е решила да увеличи парите за Турция, Йордания и Ливан като съседни на кризата държави, а Гърция ще бъде “зарадвана” с 33 милиона евро за приемен център в Пирея. В тези центрове, т.нар. “горещи точки”, Брюксел изпраща специалисти и най-важното – финансиране. За начало се предвижда “горещи точки” да има само в страни от Шенген, т.е. граничните по море Гърция и Италия. На 24 септември рано сутринта обаче Меркел се явява пред журналисти и наред с рутинните декламации, съобщава една доста събуждаща за всички новина. Всяка държава се стреми да прехвърли на друга горещия картоф с бежанците, обаче има една малка, която сама се натиска да го поеме. Меркел казва: “България също посочи, че има външна граница с Турция, че е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци. Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия. Но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?“. Меркел е деликатен човек. Брюксел и специално Германия постоянно търпят обвинения, че налагат диктат в ЕС, затова в думите ѝ личи дебело подчертаният факт, че България само е поискала да е “гореща точка”.

Позицията на България ѝ е била представена от най-светлия български политик, от най-златната уста – Бойко Борисов. След заседанието той мълчи. На другия ден, след разгорелия се вече скандал у нас, е принуден да се оправдае с нещо. Но с какво? Как да обясни, че ЕС смята да изгражда лагери в Гърция и Италия, но България сама предлага и на своя територия?

И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня? пита той. После каканиже: Ние и сега сме гореща точка, затова са страховете на българите, че тази вълна, цунами, което се движи през Средиземно море… ще дойде на нашата граница. В страната ни отдавна има регистрационни центрове, защото “горещата точка” е център, в който легално преминаващите през границата минават нашето ГКПП. Ние не можем да ги отблъскваме, там им се вземат отпечатъци, регистрират се и се настаняват в бежански лагери.

В превод – “Да, казах го, но ако стане, няма да е по-различно от сега”. Евродепутатката Ева Паунова, която му е превеждала пред европейските лидери, отрича въобще да е приказвал подобни работи… Придворни анализатори също са впрегнати да отричат изреченото… Най-доброто качество на Борисов обаче е, че много добре познава нравите на българската журналистика, която и без това контролира на 90% – скандал с гореща точка се потушава с още по-горещи лакърдии. Затова премиерът напоително разнообразява темата с писмо, което предния ден му пратил колегата Давутоглу. Борисов разказва какво му написал турчина (молба България да съдейства за зона за сигурност в Сирия), той пък какво му отвърнал…. Кореспонденцията между двамата се точи из медиите с дни, скандалът “гореща точка” е затиснат. Една много важна тема, както почти винаги,  е потулена.

Следващите месеци са важни за Европа и света. Турция сваля руски военен самолет. Проблемът с бежанците се задълбочава, колони от мигранти пъплят през Сърбия за Унгария и на запад. В гръцкия лагер Идомени се стига до баталии, ужасяващи снимки на насилие пълнят световните медии и от други “горещи точки”. На българската граница е убит бежанец вследствие на рикоширал куршум (официална версия). Европа се вижда в чудо и сключва “историческо споразумение” с Турция за реадмисия срещу 3 млрд. евро. Обещава и падане на визите. Анкара пък постоянно се пазари за още пари и държи пълчищата като пръст върху спусък…. Междувременно отношенията с Русия са оправени, двете държави си говорят за газ. Великобритания гласува на референдум за излизане от ЕС, а “неодиктатори” като унгареца Орбан трупат популярност и рушат устоите на прекрасния нов брюкселски свят… Идва ред Европа да изпълнява обещаното на Турция за визите, обаче нито има в Европа кой да вземе решението, нито това е същата Европа от преди година… В тази ситуация българският премиер Бойко Борисов е преоткрил енергийната си любов към Русия, прави метани на Ердоган и е започнал леко да втвърдява тона към Брюксел. Той води на границата Орбан, където в продължение на години се строи ограда (преди това е разходил и Камерън). Сцената е “Барабар Бойко с Орбан”. Репликите в нея на българския премиер са много интересни, казва ги постоянно през последните 2-3 месеца – Искаме европейска солидарност и за нас. Т.е. проси си пари от Брюксел.

В този напрегнат период всички вече са забравили за горещата точка. Никой не си прави труда да установи искала ли е наистина България бежански център, ако не, какво друго е желала, срещу какво и т.н. На скандала е турена пепел. Изминава точно година обаче и от срещата на върха в ЕС (същият формат, обсъждал “горещата точка”) към “втвърдения Борисов” изведнъж потича финикийско злато –108 млн. евро сега, плюс още после, общо 160 млн. Връчени са с необходимите салтанати. България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер, заявява председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Българският премиер пък се впуска в разсъждения за значимия фактор, в който той самият се превърнал за Европа…. Придворни медии аплодират, обаче никой не знае за какво точно се предоставят парите. Липсват и аналогии между внезапно бликналата брюкселка щедрост и “горещата точка”, за която Борисов никога не е отричал, че си е отварял устата.

Новината за 160-е милиона е съвсем прясна – от 16 септември, когато в Братислава се състоя срещата на върха в ЕС. 2 дни по-късно говорителката на ЕК Наташа Берто съобщава още по-важна. Парите не могат да бъдат за ограда. Ще бъдат за управление на граничния контрол и за изграждане на приемателни центрове за мигранти, казва тя. Стоп! Приемателни центрове!? Нима? О, мадам Берто, поздравяваме ви за разкритието, би трябвало да извикат всички български журналисти. Както и враговете на Борисов. Но следва… тишина. Защо – енигма. Едва ли е от стокхолмски синдром. И “горещи точки” да бе споменала директно Берто, едва ли някой щеше да се сети, че това е същата крушка, която преди година ни светна мама Меркел. Та кой в България помни повече от съдържанието на обяда си?

Дойде и празничният уикенд сега около 22 септември. Шефката на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова съобщи, че в обезлюдени общини със запазена инфраструктура ще се заселват бежанци – ще им се търсят жилища, работа, обучение, здравни грижи… Всъщност още през лятото правителството прие наредба, според която местните власти ще сключват договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ), като за целта те ще получават европейски средства. Поемаш риска да заселиш бежанци – Европа плаща насреща. Така цял един кръг се затвори пред очите ни. Независимо дали ще се изгражда точно пункт за приемане на бежанци, или бавно и неусетно те ще бъдат “интегрирани” в обезлюдяващи райони, България наистина се готви да е гореща точка. И понеже, както стана ясно, тази работа е добре възмездена, едва ли правителството ни е набутало от филантропия. Ние имаме проблем, защо да не сме ние? рекъл Борисов пред Меркел – видял една възможност за пари и се наредил да не я изпусне. “Ние имаме проблем!”, трябва да се провикнем и всички ние днес – очертаващ се проблем с бежанците, постоянен – с лъжливата власт, и генерален със себе си – не виждаме какво се случва с държавата ни, макар никой да не крие събитията.

 А парите, знае се, идват по сметката на министерства, после отиват в агенции и ведомства, към общини, а накрая посредством обществени поръчки радват българския капитал  – този, който е близък до властта. Още един кръг е на път да се затвори. Пари – бежанци – пари прим. 2 плюс 2 е точно 4.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Скандалът “гореща точка” или как една крушка се оказа с дълга опашка”

  1. Хронологията е тази. Но за 26 години пораснах достатъчно, за да не мисля, че който и да е наш политик влияе на събитията в Европа. По-скоро от Европа, а най вече от САЩ им "влияят" какво да мислят и какво да предлагат. Не съм забравила секретния доклад от посолството на САЩ за Б. Б. Той е техен продукт и направи шеметната си политическа кариера под техен чадър – това е публична тайна. Затова е изпълнявал поетите към тях ангажименти. Сега обаче има определен завой в политиката му. Защо – няма как да знам. Но виждам, че и той порасна и се почувства национално отговорен. Опитва се да даде някакъв отпор и на САЩ, и на ЕС. Но колко е по възможностите ни (имам предвид българите), каквито сме малки, беззащитни и никому непотребни? САЩ ни притиска и дърпа ушите на Плевнелиев и С-ие, ЕС ни притиска, Турция ни държи в шах, Русия също. Как се излиза от това положение? Мисля си, че българите пак чакаме някой да ни оправи – ту ЕС, ту лично Бойко, ту поредния нов месия. Плюем по форумите и не правим нищо. Сещам се за скандалните думи на премиера за "некачествения материал". Тогава журналистите се разлаяха, народът се обиди кръвно. Ама като се замисля, Бойко е бил прав. Грешката е, че го каза на глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *