Свистенето в ушите  – сигнал за болест

Свистенето в ушите – сигнал за болест

Щом ухото се възпали, слухът се влошава

Свистене в ушите може да настъпи при силно емоционално  напрежение, но най-често този проблем възниква при увреждане на слуховата мембрана или от инфекция, която бързо прониква в средното ухо.

Винаги, когато ухото се възпали, слухът се влошава. Свистенето  понякога е свързано с физическо или натоварване. Успокои ли се човек, проблемът изчезва без лечение.  Ако обаче оплакването се задържи, необходими са сериозни изследвания при оториноларинголог, терапевт и невролог.

От съществено значение са нарушенията в кръвооросяването на вътрешното ухо и по-специално спазмът на кръвоносните съдове. Тези нарушения водят до увеличена продукция на слухова течност. Може също да затрудняват нейното поглъщане, поради което се покачва вътрелабиринтното налягане в ухото.  Не е изключено заболяването да се дължи  и на алергия. Различни вещества също могат да предизвикат криза.

Лечението се извършва под контрол на оториноларинголог. Добре е приемът на течности да се ограничава и  да се предпочита безсолна храна.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *