Софийският градски съд отхвърли мегаиска на Петя Славова срещу Иван Бакалов

Криво седи право съди…

Софийският градски съд отхвърли мегаиска на Петя Славова срещу Иван Бакалов

Бизнесособата загуби второ дело срещу редактора на e-vestnik

Иван Бакалов, снимка СБЖ

Софийски градски съд излезе с 20 страници решение по гражданското дело на Петя Славова срещу Иван Бакалов, в което тя искаше обезщетение от 100 000 лева за нанесени неимуществени вреди, съобщи e-vestnik.

Искът е за поредицата от 8 публикации „Клептокрация” от 2011 г., плюс още две публикации от 2012 и 2014 г..
Славова е заявила иск първоначално за 25 000 лева, за да спести съдебни такси, като е отбелязала, че това е частичен иск от цялата сума 100 000 лв., която ще предяви, след като осъди автора на материалите Иван Бакалов.

Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички публикации, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на тези акционерни събрания са отменени от всички инстанции на съда. После се описват случаите, при които от депозити на фирми в „Инвест банк”, без знанието на титулярите са източени над 5 млн. долара и не са възстановени на фирмите, и т. н.

Решението на съдията отхвърля всички претенции на Славова към описаното в материалите, но й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в трета част от поредицата, а именно изразът „Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка “Св. Никола”.
Съдебното решение отказва на Славова и претенциите да бъдат изтрити материалите от сайта e-vestnik.bg.

Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението на съда като справедливо, имал е надежди, че в България все още има правосъдие и те са се оправдали. Но също така той и неговият адвокат Николай Хаджигенов са единодушни, че в името на журналистиката ще обжалват решението в тази му част за обидния израз към Славова, защото той не е квалификация, а сравнение. Квалификация щеше да бъде, ако е нарекъл Славова и Събев магарета, а изразът е влизат в банката „КАТО троянски магарета”. Това е израз от вида „като слон в стъкларски магазин”, „като куц кон” и др.
В журналистиката и публицистиката се употребяват сравнения и свободата на словото не може да бъде ограничавана.

Славова е завела още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, за материалите в които се описват още няколко случая, свързани с „Инвест банк”. На две от тях вече е даден ход.

Единият случай е, когато по време на съдебно заседание в Апелативния съд адвокатът на една от фирмитe, от чиито сметки са източени 2,5 млн. долара, беше изгонен от съдебна зала. Фирмата беше спечелила дело в Градския съд, който й присъди близо 9 млн. лв. обезщетения, лихви и възстановяване на източената сума от банката на Славова. Банката обжалва в Апелативния съд, на съдебното заседание се яви трети адвокат, който представи пълномощно и заяви пред съдията, че вече той представлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Адвокатът на фирмата протестира и моли съдията да отложи делото, защото неговата клиентка не го е освобождавала, свързал се с нея светкавично по телефона, няма такова нещо. Но съдията го отстранява от залата и дава ход на делото. Новият адвокат веднага внася документи, че фирмата се отказва от спечелените в Градския съд 9 млн. лева, тоест подарява на „Инвест банк” на Петя Славова спечелената по съдебен път сума…

http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Reshenie_delo2016-2-1.jpg

Неотдавна при публикуването на резултатите от стрес тестовете от БНБ, банката на Славова се оказа една от двете с най-лоши показатели сред българските банки.

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Софийският градски съд отхвърли мегаиска на Петя Славова срещу Иван Бакалов”

  1. Хайде сега пак да каже някой, че нямало свобода на словото. Значи всяка медия може да си пише каквито си реши обиди и лъжи по адрес на някого и накрая ако си потърсиш правата и хоп, не може. Правят го не защото знаят, че законът не е на страната на Петя Славова, а защото ги е страх съдиите утре да не ги пишат по медиите и да им изкарват мръсните гащи наляво надясно. Какво да кажем за държавата, в която живеем… То и за това драскачи като Недялко от ПИК и брат му Асен от Бивол станаха милионери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *