Изследване за рак предупреждава за атеросклеоза

Де го чукаш, де се пука

Изследване за рак предупреждава за атеросклеоза

Мамографията сигнализира за риск от стесняване на коронарните съдове, но е важно да бъде разчетена от опитен специалист

Международен  изследователски екип е доказал съществуването на връзка между атеросклерозата и промените в млечната жлеза, които се виждат при мамография ( рентгенов метод за диагностика на млечните жлези). За това  информира списание „JACC Cardiovascular Imaging“. Според две публикации в списанието, съществува висока статистическа зависимост между повишеното натрупване на калций в кръвоносните съдове на млечната жлеза и повишеното количество на калций в коронарните артерии (съдовете, хранещи сърцето). И в двата случая натрупването на калций  е причина за стесняване на артериите и загуба на тяхната еластичност. 

Налага се изводът, че при разчитане на всяка мамография  трябва да се отделя специално внимание на евентуални калцификати, съветват изследователите.  Според тях въпросните калциеви натрупвания могат да се приемат за маркер (сигнал) за стартирала безсимптомна исхемична болест на сърцето. При нея сърцето не се снабдява достатъчно с кръв поради стеснение на коронарните артерии, което  от своя страна води до тежки здравословни проблеми. След мамография те могат да бъдат предвидени и предотвратени.  Важно е обаче изследването да се прави от опитен рентгенолог, който умее да разграничава образуванията с калций в тъканта на гърдата, от калцификатите в кръвоносните съдове.

Жените на възраст от 50 до 75 години се подлагат на контролна мамография на всеки две години и това изследване може да се използва не само за профилактика на рака на гърдата, но и за откриване на  стартирало, подмолно атеросклеротично сърдечносъдово заболяване,  както и на риск от сърдечно-съдов инцидент, категорични са учените. Те са оценили риска от калцификати  в кръвоносните съдове на млечната жлеза с помощта на 12-точкова скала. Оценките по нея са според броя на засегнатите кръвоносни съдове на гърдата, дължината на увредения съд, плътността на калциевите отлагания в лумена на артериите и други показатели.

Така болестни промени са били установени при 42.5% от изследваните жени след разчитане на мамографиите от специалист-рентгенолог, като честотата на увредените артерии в гърдите е била толкова по-висока, колкото по-напреднала е възрастта на жената и колкото по-сериозно пациентката е засегната от бъбречно заболяване или високо кръвно налягане.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *