Световните зърнени пазари се задържат около 10-годишно дъно

Равносметка

Световните зърнени пазари се задържат около 10-годишно дъно

Цените за износ на пшеница остават на сходни нива или бележат лек спад, спрямо средата на август на всички основни пристанища в Европа и Северна Америка

Септември не донесе изненади на световните зърнени пазари. Затвърждиха се нагласите за силна реколта от пшеница и царевица в Северното полукълбо, което остави цените при тези суровини близо до най-ниските равнища за последните 10 години. Натиск върху цените идва най-вече от Черноморския басейн и САЩ (в Щатите основно при царевицата), които компенсират по-слабата реколта в ЕС – основно Франция. Докато през май и юни царевицата бе основен двигател при цените, то през последните два месеца въпросът е по-скоро коя култура тегли надолу по-силно – царевицата или пшеницата.

Пшеница

Прогнозите за световното производство на пшеница през настоящата пазарна година са завишени с 1 млн. т., водени от по-добрите данни за Казахстан – с 1,5 млн. т., Австралия, Канада и Бразилия (по данни от последния доклад на USDA). Това компенсира поредния месец на негативна корекция за Франция, където добивите се оценяват като най-слабите за последните три десетилетия. Очакванията за Русия са без промяна – производство от 72 млн. т. и експорт от 30 млн. т., с който през тази пазарна година страната ще е за първи път най-голям глобален износител. За да подкрепи допълнително позициите на руската пшеница, правителството приравни до нула износното мито през следващите две години, считано от 15 септември. Динамичната търговия в региона се допълва и от Украйна, която също очаква рекорден износ на зърно.

На пръв поглед най-съществената промяна в доклада е тази при потреблението на пшеница – покачване с 4 млн. т., водено както от търсенето за храна, така и от по-конкурентните цени за фуражи. Отчитайки и корекцията надолу с 1 млн. т. в началните запаси, очакванията са 2016-17 г. да завърши с 249 млн. т. в складовете, което е с 4 млн. т. по-малко от август, но все още рекордно високо количество. Настоящата пазарна година ще е четвъртата поред, която ще завърши с ръст в световните преходни запаси.

Цените за износ на пшеница остават на сходни нива или бележат лек спад, спрямо средата на август на всички основни пристанища в Европа и Северна Америка.

FOB цени на пшеницата към 14 септември:

износител

USD/тон

износител

USD/тон

САЩ – NOLA, 12% протеин

203

Украйна, 12,5% протеин

172

Русия, 12,5% протеин

166

Румъния, 12,5% протеин

172

Франция – Руан

187

Германия, 12% протеин

183

Аржентина, 12% протеин

186

Полша, 12,5% протеин

182

Царевица

Докладът на USDA е почти неутрален за търговията при царевицата. Прогнозите за тазгодишното световно производство са занижени с 2 млн. т., но остават на рекордно ниво – 1,027 млрд. т. Най-голямо понижение се очаква в Китай – с 2 млн. т. Реколтата в САЩ и ЕС също е занижена със съответно 1,5 и 1 млн. т., а тази в Бразилия завишена с 2,5 млн. т. Очакванията са средните добиви от царевица в САЩ да достигнат исторически нива от около 1,1 т./дка. Дори при това положение, редица анализатори считат, че реколтата зад океана може да е подценена. Първата причина е вероятно по-голямата засята площ, която не е отразена в досегашните данни. Втората е историческата тенденция през 10 от последните 15 години оценките за реколтата през септември да бъдат ревизирани нагоре с излизане на окончателните данни, което е неизменен факт в силни години като тази.

Прогнозата за глобалните запаси в края на 2016-17 г. е понижена с 1,5 млн. т., но също остава рекордна – 219-220 млн. т.

Според повечето пазарни анализатори, включително Rabobank, царевицата тепърва ще търси своето дъно през идните седмици, особено що се отнася за САЩ. Цените за износ се понижават на всички основни пристанища в САЩ и Европа, спрямо нивата в средата на изминалия месец.

FOB цени на царевицата към 14 септември:

износител

USD/тон

износител

USD/тон

САЩ, Мексикански залив

163

Франция

161

САЩ, Тихоокеански

168

Украйна

164

Русия

168

Румъния

169

Зърненият бюлетин се съставя ежемесечно между 10-о и 15-о число и съдържа:

  • Последни оценки за търсене, предлагане и запаси от пшеница и царевица в света;
  • Пазарни новини за основни селскостопански култури от Европа и Черноморския регион;
  • Актуални цени за износ на пшеница, царевица, слънчоглед от основните производители в света и региона;  
  • Зърно и маслодайни култури в България – актуална информация за състоянието на посевите, очакваните добиви, търговията и цените в страната;
  • Месечна прогноза за цените на пшеницата и царевицата в САЩ, Черноморския регион и България на база разработени от ИнтелиАгро иконометрични модели;
  • Анализ за състоянието на пазара.

Източник: "Зърнен бюлетин" на ИнтелиАгро

Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *