Канят бащата в родилната зала

Срещи

Канят бащата в родилната зала

Светила в областта на физиологичното раждане ще споделят своя опит

На 18 септември т.г., в София (зала Изток в ж.к. Изток  – ул. Лъчезар Станчев №5) ще се състои международна конференция на тема „Съвременна наука и практика във физиологичното раждане“. Събитието се организира от експерти към Европейския проект за насърчаване на международното сътрудничество при провеждане на изследвания в областта на науката и технологиите – COST IS1405. Партньори на форума са Медицински университет – Варна “Проф. д-р Параскев Стоянов“ и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Целта на тази конференция е най-новите постижения и становища в областта на физиологично раждане, да стигнат до българските медицински специалисти, ангажирани в родилната грижа.

Както е известно физиологичното раждане започва между 38-ата и 42-рата седмица на бременността. Продължителността му не  е повече от 18 часа. Решаваща роля за осъществяването му имат възрастта на бъдещата майка, броят на нейните бременности интервалът между ражданията, особеностите на бебето, големина на женския таз, условията, при които е протекла на бременността.

Специални, нефизиологични подходи се налагат, ако бременността е съпътствана от заболявания –  вирусни или бактериални инфекции, диабет,високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни и други увреждания.

Много важно е да функционират нормално всички органи и системи, участващи в процеса на раждането, което натоварва не само родилните пътища, но и целия организъм на жената. При това натоварване помощта на лекаря е решаваща за естественото раждане, за избягване на рисковете от допълнителните медикаментозни и хирургични намеси.

Според съвременните виждания присъствието на бащата благоприятства физиологичното раждане. Той става част от медицинския екип и подкрепя родилката в нейните движения, подпомага я с масаж, а при желание може сам да пререже пъпната връв на бебето. Практиката показва, че това се отразява изключително позитивно върху родилния процес. И най-естествено е този процес да се превърне в среща на трима – на новия човек, на майката и бащата, които от този миг ще поемат своята мисия на  родители.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *