Странен спад в цената на слънчогледа

Аномалия

Странен спад в цената на слънчогледа

Зърнопроизводителите алармират, че нещо лошо се случва на слънчогледовия пазар у нас

От Националната асоциация на зърнопроизводителите алармират за нелогичен и неадекватен за пазарните реалности спад в изкупните цени на маслодайния слънчоглед в страната. След подадени сигнали от страна на земеделски производители, членове на регионалните съюзи, ръководсктвото на асоцацията е провело проучване за размера на изкупните цени на продукцията от слънчоглед нова реколта в различните региони.

Според тази справка в началото на тази седмица в търговията със слънчоглед се наблюдава значително понижение на цената средно с около 20-30 лв. спрямо края на миналата седмицата.

При средна цена от 640-650 лв./т към 9 септември 2016 г., към днешната дата предлаганата средна цена в страната е 620 лв./т, като междувременно много сделки от края на миналата седмица, по които не са извършени плащания към земеделските производители, са анулирани.

За НАЗ тази драстична разлика не е оправдана и не отразява актуалните борсови котировки, при които не се отчита значително движение през последната седмица.

По информация на стоковата борса текущата актуална цена на маслодайния слънчоглед за Черноморския регион е поскъпнала с 5 лв. спрямо петък 9 септември 2016 г., достигайки 640 лв.

Факт е, че днес всички търговци у нас обявяват една и съща цена на маслодайния слънчоглед.

 
Категории Стратегии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *