Жаби -лечители

Лекарства от природата

Жаби -лечители

Нов подход към туморите и инфаркта

Учени, под ръководството на проф. Крис Шоу от Кралския университет в Белфаст са изследвали секрета от повърхността на кожата на т.нар. дървесна жаба, обитаваща Южна Америка. Оказало се, че протеините от секрета, който тя отделя при защитна реакция, са способни да контролират растежа на кръвоносните съдове. Допуска се, че ако тези протеини се приложат върху тумори, ще ликвидират увеличаващите се съдовете, който хранят злокачествените клекти. Ако тези клетки се лишат от хранителни вещества и кислород, ще спре развитието и разпространението им.

Същата група изследователи е открила, че секретът на  друг вид земноводно – Китайска огненокоремна жаба, която живее в Китай и Виетнам, действа точно обратното.

                                  

Отделеният в секрета й протеин стимулира развитието на кръвоносните съдове, а ускореното израстване на капиляри е от съществено значение при зарастването на рани. Учените установили, че въпросният белтък помага и за развитието на кръвоносна мрежа. Така той може да предотврати отхвърлянето на присаден орган и да реши огромния проблем при трансплантациите – как да се задържи присадката, без да се потиска имунната система. Такъв белтък може да бъде полезен и за жизнените функции на сърцето при недостатъчното кръвоснабдяване, поради настъпил инфаркт, съобщават изследователите в издание на Кралския университет в Белфаст.

Според тях  факторите, които изпълняват съществена роля в регулацията на ангиогенезата (образуването на кръвоносни съдове) не се изчерпват с жабешкия белтък.Но откритието му е база за нови изследвания и бъдещи ефективни терапии.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *