Необичайно вглъбените деца

Аутизъм

Необичайно вглъбените деца

Нов инструментариум за ранна диагностика на аутизма предлагат експерти от столичната Александровска болница

До неотдавна не съществуваха медицински признаци, характеристики или изследвания, които да помагат при поставяне на диагнозата аутизъм.  За да се стигне до нея, бе нужно мнението на екип специалисти- психиатър, психолог и логопед. Тези специалисти поставят диагнозата като имат предвид разказите на родителите за поведението на детето и  фактите от наблюдение  на поведението му за период, не по- малък от седмица ( в някои страни, като Скандинавските и Франция наблюдението отнема повече от половин година.

Болестта е пожизнена, тъй като засяга най- важната област на човека, свързана със социалната му активност- комуникацията. Но преодоляването на необичайната вглъбеност на децата,  подобряване качеството на взаимодействието им с околния свят могат да се повлияват от ежедневна и дългогодишна терапевтична програма, така че човекът с аутизъм да живее и да се развива пълноценно. Естествено, за това е нужна помощта на лекари и на близки хора, които трябва да имат приятелски топло, ведро и сърдечно отношение, както към аутистичното дете, така и към околния свят.

Детските психиатри и общопрактикуващите лекари от цялата страна вече разполагат  и с най-съвременния скринингов инструментариум за ранна диагностика на  тази болест. Той бе изготвен от експерти на Клиниката по детска психиатрия “Св. Никола” на Александровска болница в рамките на проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти”.

В рамките на проекта експертна група от водещите за страната детски психиатри и психолози от Александровска болница е подготвила препоръки и съвременни скринингови инструменти за бързо и лесно разпознаване на аутистичните разстройства. Целта е да се разширят уменията на специалистите, както и  тяхната компетентност за ранно разграничаване на аутизма от други състояния. Добре подготвените в тази област лекари биха могили да доставят диагнозата по време профилактичните прегледи на децата под 3-годишна възраст.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *