Какво е  решаващо  при лечението на хепатит С

Подходът – нов или стандартен

Какво е решаващо при лечението на хепатит С

Здравната каса е заплатила 8,8 млн. лв.за безинтeрферонова терапия само до юли тази годината

Оценка за ефекта от безинтерфероновите лечения  в България са направили експерти по искане на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината е, че тези лечения се реимбусират от  Здравната каса от април 2016 г. Преди това са били отпускани по дарителски програми. Става дума за модерни лекарства, подходящи  за пациенти, при които класическите средства са безрезултатни или след светъл период заболяването се възобновява. До края на юли 2016 г. безинетрфероновата терапия е била приложена на 134 души. За  използваните при нея медикаменти от  НЗОК са заплатили 8,8 млн. лв. Очаквано експертната оценка гласи, че в краткосрочен план разходите на касата се увеличат. Но модерният подход води до пълно възстановяване, без нужда от поддържаща терапия, което означава, че в дългосрочен план съвременното лечение е финансово изгодно.  Все пак от Здравната каса са поискали фирма-производител да намали с 10% цената на два от медикаментите.

И занапред преди да започне терапията, лекари ще  преценяват какъв точно е вирусът при инфекция с хепатит и каква е тежестта на чернодробната болест.

Стандартното лечение в такива случаи  се извършва с т.нар. пегилиран интерферон. Това е дългодействаща форма на медикамент, който се инжектира веднъж седмично. Комбинира се с друг препарат – рибавирин, имащ свойството да забавя вирусното размножаване. По този начин се постигат трайни резултати при 80 на сто от болните. Влияние оказват особеностите на пациента – възраст, телесно тегло, обменни нарушения и др.

При близо 95% от  пациентите диагнозата хепатит С се потвърждава чрез симптоми на чернодробно заболяване  – пожълтяване на кожата и лигавиците, отпадналост, болки в мускулите, леко повишена телесна температура, загуба на апетит, тежест и болка в дясното подребрие, тъмна урината и светли фекалии. Значение имат и положителните тестове за повишени чернодробни ензими и за антитела срещу вируса, причинител на заболяването. Важно е в такива случаи лечението да започне навреме.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *