Болест, която не усещаме

Преработването

Болест, която не усещаме

Как навреме да открием симптомите на работохолизма

Работата и постоянно възникващите  ангажименти постепенно превземат живота ни. Не забелязваме малките негативни промени, които те налагат. Но когато неприятностите се натрупат, внезапно телесният  и емоционалният ни баланс се нарушава  и води до серия негативни последици. Хубавата новина е, че има как да ги предвидим, ако знаем сигналите на работохолизма:

Ставате раздразнителни

Ядосват ви дори малките неща. Изтощени сте и това, което преди бихте приели с усмивка или пък с леко неодобрение, сега предизвиква избухване. Ако малките неща ви ядосват, то със сигурност трябва да направите крачка назад и да осъзнаете, че подобна раздразнителност не е в рамките на нормалното.

Противодействието. Бройте до 10, когато нещо ви ядоса. Опитайте се да осъзнаете, че се дразните толкова лесно, защото сте преуморени. И това е причина за свръхреакция от ваша страна.

Постоянно закъснявате

Знаете, че точността е израз на уважение и по природа не сте от хората, които закъсняват. Но напоследък все по-често ви се случва да не пристигате навреме. Причината е в многото задачи, с които сте се захванали. И постепенно те стават приоритет.

Противодействието.  Определете си строго време за работа и не го нарушавайте. Повтаряйте си, че истинските приоритети в живота ви чакат у дома, а не на работа. Подобно конкретизиране за изпълнение на задачите ще ви направи по-целенасочени и ефективни на работното място.

Страдате от безсъние

Работите минимум 8 часа дневно. И проблемите на работа почти винаги пренасяте у дома. Това се отразява най-вече на съня ни. Подсъзнанието ви не спира да „мисли“ и когато спите.

Противодействието. Не бързайте да посягате към преспивателни заради силно пристрастяващия им ефект. Опитайте холистични методи. Ще се изненадате колко ползи може да донесе една разходка преди лягане – чудесен начин да пречистите мислите си.

Не помните кога за последно  сте бездействали

Работата наистина носи удовлетвореност, но понякога трябва просто да натиснем бутона „Пауза“, за да презаредим. Спомняте ли си кога за последно прекарахте цяла неделя в гледане на филми, или в мотаене в парка, или просто в излежаване? Ако отговорът ви е „Не”, вижте как може да направите.

Противодействието. Задължително отделяйте време за изключване. Това ще ви направи както по-здрави, така и по-продуктивни във времето за работа, а и по-щастливи в общуването ви с близки хора.

Прекалено напрегнати сте

Дори да стоите на едно място, винаги чувствате напрежение, че бихте могли да свършите нещо полезно. Или пък все ви се струва, че можете повече, по-добре.

Противодействието. Отстъпете се крачка назад и опитайте обективно да погледнете на всичко, което ви заобикаля. Опитайте се да оцените работата, която вършите. Равносметката ще ви помогне за бъдещи решения, но не правете грешката да се сравнявате с колегите си, защото това може да има неблагоприятен ефект.

Липсва ви хоби

Заровени в работа, не разпускате. Нямате си своето нещо, което е вашето убежище при стрес или умора.

Противодействието. Независимо дали  е нещо дребно като готвене, игра на компютър, гледане на филми, хобито е начин за разтоварване. Намирайте време за него както през почивните дни, така и през седмицата. Ще се изненадате  от добрия ефект.

Не знаете какво да правите през почивните си дни

Случва ли ви се да не знаете какво да правите, когато имате свободно време, да се чувствате странно, когато бездействате? Това е сигурен знак, че прекалявате с работата.

Противодействието. Ако сте от хората, които не могат да стоят на едно място, заемете се с някаква релаксираща дейност. Планирайте кратко пътуване, намерете начин да покажете на любимите си хора колко важни са те за вас.

 По материали на  DCNews

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *