Започна кампания за профилактиката на глаукомата

Хуманитарно

Започна кампания за профилактиката на глаукомата

Д-р Яни Здравков: Всеки е добре дошъл, за да му се направи обстоен очен преглед

По повод кампанията на столичния Диагностично-консултативен център (ДКЦ) „Александровска”  безплатни прегледи за глаукома, които ще се провеждат до 7 октомври в столичната  Университетска многопрофилна  болница за активно лечение „Александровска”, разговаряме с д-р Яни Здравков. Той е специалист по офталмология и микрохирургия на предния очен сегмент при Трето очно отделение на същата болница.

– Д-р Здравков, колко са желаещите да се възползват от инициативата на ДКЦ „Александровска”  – безплатни прегледи за глаукома?

– Реално прегледите ще продължат до 7 октомври. Обадиха ни се изключително много хора. В момента са записани над 200 души. Имаме уверение от ръководството на ДКЦ „Александровска”, че при интерес от страна на пациентите срокът на нашата профилактична кампания може да бъде удължен.

–  Какви са симптомите, по които човек може да се ориентира, за да поиска такъв преглед? Питам за тях, тъй като в повечето случаи глаукомата започва без ясни прояви.

– Наистина в началото няма симптоми. Много от хората идват при нас просто профилактично, а някои са вече участвали в такива кампании. Втората група пациенти имат фамилна обремененост (майка, баща или друг в рода им е с глаукома). Идват и пациенти с доказана глаукома, които се следят периодично и могат да чуят още едно мнение за заболяването си и за провежданата терапия.  Но основното, което води хората е възможността да им се направи обстоен офталмологичен преглед. За разлика от други кампании, изследванията при нас включват не само измерване на вътреочното налягане, но и преминаване през най-модерния в България скенер. Чрез него се извършва диагностика на очното дъно. При това изследването ще се прави безплатно.

–  Става дума за съвременна образна диагностика, която е скъпа дейност. Може би специално за нея ще изисквате направление?

– Не, в момента за скенера не е необходимо никакво направление. Но този диагностика се извършва само по преценка на лекаря, който осъществява прегледа. Не бихме могли да обещаем скенер на всички. Икономически няма да е изгодно за нас, а за част от пациентите ще е ненужно и безполезно. Когато преценим, че има риск или пък част от диагнозата не е ясна, ще правим безплатно и въпросното изследване.

Какъв е Вашият лечебен подход към пациентите, при които съществува само съмнение за глаукома?

– Единият подход е по-агресивен – изписваме подходящи медикаменти. Другият е  изчакване, като при съмнения за глаукома, в рамките на три до шест месеца пациентът трябва да бъде прегледан още два пъти.

С други думи прилагате старата мъдрост – три пъти мери, един път режи…

– В някои болници веднага изписват капки. При нас се подхожда внимателно. Ако при повторните прегледи се потвърдят данните за промени в зрителния нерв, чак тогава се започва с необходимата терапия.

А по повод на нашата кампания – всеки е добре дошъл, най-малкото да му се измери очното налягане и да му се направи обстойна офталмологична  профилактика. Нали тя е  първата стъпка в борбата със заболяванията.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

1 коментар към “Започна кампания за профилактиката на глаукомата”

  1. Браво! Инициативата е чудесна,а екипът на болницата е повече от добър. Специални благодарности на д-р Яни Здравков!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *