БСП: Правителството на ГЕРБ и Патриотичния фронт е дружество „Кражби и продажби“

Маскарлък

БСП: Правителството на ГЕРБ и Патриотичния фронт е дружество „Кражби и продажби“

Скандална продажба на златен имот за „жълти стотинки“, определиха социалистите сделката с т.нар. „Царски конюшни“ в „Оборище“

За скандална продажба на терен за без пари в центъра на София алармираха от БСП в парламента. Те дават областния управител на София на главния прокурор Сотир Цацаров.

Причината – т. нар. "Царски конюшни" – терен от 7,5 декара в идеалния център на София.

Преди 2 месеца областният управител на София Веселин Пенев и зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов продават т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София, кв. „Оборище”, на 100 метра от паметника на Васил Левски, за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Няма какво да се коментира. Има си закон и той е спазен",

бе коментарът на областният управител на София Веселин Пенев, предаде NOVA.

Пенев е излъчен от РБ и е избран от Бойко Борисов, напомни лидерът на социалистите Корнелия Нинова. 

"Правителството на ГЕРБ и Патриотичния фронт е дружество "Кражби и продажби". За 90 лева декара в идеалния център на София, на цената на едни маратонки", възмути се Нинова.

"Тази сделка се търкаля от 2005 година. Имаме заобикаляне на закона и тотално подчинение на олигархията", заяви Росен Малинов, бивш областен управител на София.

"Най-големите въпроси са към Бойко Борисов, той знаел ли е", обясни Желю Бойчев от БСП.

„Тя е опитана да се реализира при 3 правителства и трима областни управители от различни политически сили. Включително и аз съм бил обект на атака от страна на инвеститора в тази посока. Има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, напротив, има пълно подчинение на корпоративния интерес”, заяви Малинов.

Той обясни, че имотът е придобит от лицето Янко Иванов, фирмата първоначално е „Дивисима”, а след това „Евро билд консулт”, който притежава 14% от идеалните части на този терен. „Държавата в лицето на областния управител притежава 86% и се реализира такава сделка. Допуснати са процесуални грешки относно разпореждането с имота, който е разделен на три поземлени имота, което е направено с цел. Тъй като стойността на имота надхвърля 500 000 лв. и решението трябва да се вземе от МС, е разделен на три, за да бъде сумата под 500 000 лв. и да се реши от областния управител”, разясни бившият областен управител на София.

От друга страна от 2005 с. има незавършила съдебна процедура,

която не дава възможност, който и да е да се разпорежда с имуществото по време на неприключила съдебна процедура. Малинов заяви, че при избора на оценителя е създадена комисия и са класирани 3 фирми. Две от тях се отказват и печели тази фирма, която трябва да спечели. „Всеки областен управител е длъжен да подложи на съмнение оценката и, ако има такова да я възложи на друга фирма. Цялата тази работа е реализирана под егидата на правителството на ГЕРБ чрез областния управител и софиянци са лишени от над 7 декара земя в идеалния център на София”, добави Росен Малинов.

Източник: БГНЕС

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *