От 100 хил. престъпления – 22-ма компенсирани

Справедливост по нашенски

От 100 хил. престъпления – 22-ма компенсирани

За една година държавата е обезщетила жертвите на посегателства общо с 54 114.19 лв., което прави средно по 2459 лв. на човек

На фона на официално регистрираните над 100 хил. престъпления годишно за цялата 2015 г. държавата е компенсирала едва 22-ма души, станали жертва на посегателства, пише в. "Сега". Изплатени са им общо 54 114.19 лв., което прави средно по 2459 лв. на човек. Процедурата по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления са потърсили общо 61 души, но повечето молби биват отхвърляни. Това показват данните от Министерството на правосъдието, предоставени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

От началото на 2016 г. до края на август са подадени 43 молби, като по тях са компенсирани 16 души с общо 16 648.54 лв. Става дума за жертви на убийства и тежки телесни повреди, или за техните роднини. През 2014 г. и 2015 г. Националният съвет, който се занимава с прилагането на закона, е заседавал само по три пъти, като дори не са разгледани всички постъпили през годината молби, се вижда от отчетите му, с които "Сега" разполага.

По закона за подпомагане се възстановяват имуществени вреди, пряка последица от престъплението, и то когато за тях бъде представен документ за разход. Ограничен е и кръгът на хората, които могат да търсят помощ – пострадалите от умишлени престъпления, от които е настъпила смърт или тежка телесна повреда, жертвите на тероризъм, на блудство и изнасилване, от които са настъпили сериозни увреждания на здравето. Държавата обезщетява и пострадалите от трафик на хора и от организираната престъпност.

В отчета за 2014 г. на Националния съвет е записано, че все по-малко жертви на престъпления се обръщат за помощ към държавата. Причината са многото проблеми със закона. На 6 октомври т.г. влизат в сила промени в него, които би трябвало да подобрят положението на пострадалите. Вдига се таванът на финансовата компенсация и става до 10 хил. лв. В момента е от 250 до 5000 лв.

През 2014 г. министерството е платило 28 728 лв. на две фондации, които са предоставили безплатна психологическа помощ по закона на 28 души. Имената на фондациите са заличени от отчета на Националния съвет. За м.г. са платени 27 238.50 лв. за психологическа помощ на 38 жертви.

По закон, след като държавата плати, министърът на правосъдието трябва да започне дело срещу виновния, за да бъде възстановена сумата. От отговора на министерството става ясно, че регресни искове са заведени за всички пари, изплатени до 2014 г. Исковете за 2015 и 2016 г. били "в процес на изготвяне". Не става ясно кое бави процеса, като се има предвид малкият им брой. От ведомството допълват, че от влизането в сила на закона в началото на 2007 г. досега са загубени само 2 такива дела.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *