Откриха гигантски бронирани вируси

Дръзко

Откриха гигантски бронирани вируси

Нарастват възможностите за нови подходи към устойчивостта на микроорганизмите спрямо лечебните средства

Молекулярни биолози от университета Пардю са анализирали структурата на т. нар. фаустовируси – нова група микроорганизми, които имат по две защитни обвивки около своята ДНК. Досега известните вируси притежават само една белтъчна обвивка – капсида. Изследването е публикувано в специализираното издание PNAS.

Фаустовирусите са гигантски вируси. Те притежават двойна верига ДНК, състояща се от 466 000 нуклеотидни двойки. Доказано е, че фаустовирусите заразяват определен вид амеби – Vermamoeba verformis.След попадане в организма на амебата фаустовирусът намира благоприятни условия за създаване на нещо като вирусна фабрика. Така че възпроизвежда стотици свои копия. Накрая  амебата- гостоприемник се разрушава.

С помощта на криоелектронна микроскопия учените са успели да определят  ДНК-участъкът, който кодира главния белтък на вирусната обвивка – капсидата. Оказало се, че при фаустовирусите тя е образувана от белтък, състоящ се от два завити на руло слоя. Подобна структура на обвивката може да бъде открита и при други микроби с двойна ДНК. Белтъците, от които въпросната обвивка се състои, отсъстват при всички останали известни вируси.

Освен уникалната архитектура на тялото на фаустовирусие, белтъците на обвивката им, са способни да се променят, произвеждайки нови белтъци.  Това личи от изменената рамка на разчитане на генетичната информация. Такава способност помага на вируса да се адаптира към външната  среда. Учените се надяват чрез своите изследвания да увеличат възможностите за преодоляване на  микробната нечувствителност и устойчивост спрямо  различни лечебни средства.

 

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *