Комедията при реформаторите няма край

Предизборни кроежи

Комедията при реформаторите няма край

Само час издържа съгласието в РБ. След изтичането му СДС и Лукарски заявиха, че тяхната партия категорично няма да подкрепи Трайков за кандидат президент, защото бил скрит опозиционер

Божидар Лукарски и Меглена Кунева, сн: БГНЕС

 

Единството на формациите в Реформаторския блок около общата им кандидатура за президент изтрая по-малко от час.

Председателският съвет на Реформаторския блок се обедини около кандидатурата на Трайчо Трайков за президент, съобщи в четвъртък пред журналисти след среща на лидерите на РБ Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на РБ. Решението предстои да бъде гласувано от Изпълнителния съвет на РБ, който ще се проведе най-вероятно другата седмица.

Зеленогорски уточни, че предложението е подкрепено от всички формации в Реформаторския блок. 

Час по-късно обаче лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче заяви в интервю за "24 часа", че неговата партия "категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент – той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия."

СДС настоявало Гроздан Караджов да е кандидатът за президент.

"Тогава да издигаме номинацията на отявления опозиционер Минеков, а не на мимикрията и скрития опозиционер и ние с Кунева и другите министри да напускаме правителството! Така е по-честно", каза още Лукарски.

Преди заседанието, на което бе дадено зелена светлина за кандидатурата на Трайчо Трайков, премиерът Бойко Борисов събра на среща в кабинета си на "Дондуков" 1 част от представителите на РБ.

В срещата участваха вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и председател на ДБГ Меглена Кунева, министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски, министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, председателят на НПСД Корман Исмаилов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски и заместник-председателят на ПГ на РБ Борислав Великов.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков не е присъствал на заседанието и засега се въздържа от коментари. Според източници от Гражданския съвет на РБ, който издигна кандидатурата му, Трайков възнамерява да постави пред Изпълнителния съвет на РБ условията си, за да приеме номинацията. Доколкото се разбра, Трайков не смята за предрешен въпрос и издигането на ген. Съби Събев за вицепрезидент, каквото било другото решение на лидерите, според Зеленогорски.

ГЕРБ и Реформаторският блок ще продължат сътрудничеството си в рамките на управляващата коалиция и след президентските избори, обявиха Корман Исмаилов (НПСД) и Борислав Великов (БНД) след срещата с Борисов.

Ако кандидатът за президент на Реформаторския блок е втори или трети, от РБ ще подкрепят ГЕРБ на втория тур, каза пък министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по отбрана днес следобед.

Ненчев обаче определи като големи шансовете на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *