Закрыто! ВТБ прехвърли БТК на себе си, Спас Русев и братя Велчеви

Закрыто! ВТБ прехвърли БТК на себе си, Спас Русев и братя Велчеви

Руската банка потвърди, че е продавач, кредитор, купувач и посредник по промяната на собствеността над телекома

Сделката по промяната на контрола в БТК е затворена страница. Това признаха в сряда и двете спорещи страни. Първо руската банка ВТБ обяви, че е приключила с продажбата на акциите на люксембургската компания InterV Investment, която е непряк собственик на БТК. Купувач е люксембургското VivaTelecom. Че има сделка за книжата на InterV призна и спорещият за собствеността в БТК Дмитрий Косарев. В отговор на въпрос на Студия Трансмедия компанията на Косарев Empreno Ventures изпрати прессъобщение, в което се нарича „бивш собственик“ на БТК.

Какво се продаде в сряда

Руската група ВТБ, включваща търговската банка ВТБ и инвестиционното поделение VTBCapital, получи контрола над InterV Investment през ноември 2015 г., когато изтече срокът, в който InterV трябваше да покрие 150 млн. евро кредит към VTB Capital. Веднага след края на този срок инвестиционното поделение започна изненадваща процедура по продажба на обезпечението по този договор – акциите на самото InterV Investment. Притежанието на тези акции означава и практическа собственост на БТК, тъй като през компания в България люксембургското дружество е едноличен сосбтвеник на телекома.

Веднага след като VTB Capitalобяви, че продава книжата на InterV, за бъдещ купувач медиите в България обявиха Спас Русев.

И Русев наистина беше избран от VTB Capital за победител в нещо като търг. През ноември 2015 г. той предложи 330 млн. евро за лошия дълг от 150 млн. евро и за обезпечението по него. Реално – за притежанието на БТК.

Именно тази последна трансакция е затворена в сряда. Казано иначе, Спас Русев се е разплатил с ВТБ.

Кой финансира сделката

Но може ли Спас Русев да има 330 млн. евро? Разбира се, че не. Не само, че ги няма, но и прекалено рисковият характер на сделката не би наркарал нормален кредитор да финансира подобна трансакция. Тогава откъде са парите? Отговорът на този въпрос даде самата ВТБ. В съобщението си от сряда банката признава, че е кредитирала с 240 млн. евро затварянето на сделката. Или, с други думи, е платила на себе си. Това може и да изглежда леко шизофренно, но във ВТБ са направили сметката си добре. Защото освен че са кредитор, те ще бъдат и съсобственик на БТК. Банката не споменава какъв дял ще има, но според публикация на руския „Комерсант“ още от юли тази година разпределението на собствеността сред новия консорциум, имащ контрол в БТК, е следното. По-голямата част от акциите ще бъде разпределена между VTB Capital  (20% минус 1 акция), Delta Capital (19% от акциите), която принадлежи на топ мениджърите на българското поделение на VTB Capital – братята Милен и Георги Велчеви, и 46% от акциите са за Спас Русев.

Така руската банка потвърди, че е продавач, кредитор, купувач и посредник по промяната на сосбтвеността над телекома.

Нещо, което беше непрекъснато подчертавано от собственика на Empreno Дмитрий Косарев, който от ноември 2015 г. се обяви за купувач на дела на Цветан Василев, но и за собственик на акциите на един от другите вече бивши непреки сосбтвеници на БТК – Crusher Investment.

В сряда от Empreno отговориха за Студия Трансмедия, че приемат продажбата на акциите, гарантиращи контрола над БТК, за нищожно. И напомниха, че във Върховния съд в Лондон се води дело срещу VivaTelecom, VTBCapital, DeltaCapital, Спас Русев, Милен Велчев и част от мениджмънта на ВТБ. Предмет на делото е и „възстановяването на акции“.

Така сделката за БТК трайно преминава в графата юридически спорове. Засега е ясно, че на бизнес ниво, поне номинално, ролята на силната фигура в БТК ще се поеме от Спас Русев.

 

Какво променя сделката

На първо място сделката разрешава проблемите вътре в структурата на ВТБ. Кредитът към InterV вече няма да се води в графата „лош“ и това няма да тежи в балансите на ВТБ.

Не се променя основното разпределение на силите в казуса БТК. И до момента оперативният контрол на телекома се държеше в групата около Милен Велчев, Спас Русев и ВТБ. Сега това ще стане и формално. Групата на Косарев оспорва разпределението в съда. И това дело продължава.

Групата нови сосбтвеници получава шанса да извлече много добра печалба при евентуална препродажба на БТК. Според информация на Струдия Трансмедия такава продажба се планира за период от една година. Горе-долу в такъв срок се очаква да приключат всички въпроси около промяната на собствеността надолу по веригата след InterV. Над част от акциите в БТК тежат и запори, които трябва да бъдат вдигнати.

За главен преговарящ по продажбата на БТК е номиниран бившият министър на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски Пламен Петров. Петров е смятан за изключително близък до Спас Русев и Милен Велчев. Той е и един от участниците от „снимката на яхтата“ в Монако, при която действащи министри на Сакскобургготски бяха заснети да играят карти с контрабандиста Иван Тодоров – Доктора (впоследствие убит) и осъдения впоследствие за пране на пари Петър Петров – Амигоса.

 

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Закрыто! ВТБ прехвърли БТК на себе си, Спас Русев и братя Велчеви”

  1. Няма ли някой веднъж за винаги да купи тази БТК? Работил съм над 40 години в тази БТК, а от сделките по купувам-продавам и 1 лв. не съм получил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *