Стрелба в търговски център в Мюнхен

Новините в реално време

Стрелба в търговски център в Мюнхен

Всеки петък новина – я преврат, я атентат!

 

 

 

Преди броени минути социалните медии и немската полиция разпространиха новината за стрелба с няколко жертви в търговския център Олимпия в района Моозах на Мюнхен, Германия, започнала около 20.00 ч българско време. По-късно стана известно от полицейски източник, че стрелбата е започнала вътре или пред ресторант на Макдоналдс. 

Мюнхенската полиция не е потвърдила все още новината за жертви, но е съобщила на Ен-би-си, че "ситуацията е приключена". Водещият германски вестник Зюддойче цайтунг съобщава за няколко убити и ранени, но Ен-би-си нюз не воже да потвърди това съобщение.

Според "Мюнхенер Абендцайтунг" жертвите са около 15 души, а вероятно има и ранени. По-късно полицията не потвърди толкова висока бройка на жертвите. "Хората бягат и търсят прикритие", написа в Туитър един потребител, показвайки и видео с много хора, бягащи откъм сградата. Според агенция "Ройтерс", цитираща очевидец, стрелбата е била продължителна, вероятно с участието на повече от един нападател.

В мола се провежда голяма полицейска операция, за която съобщи чрез Туитър полицията в града, призовавайки хората за избягват този район. Двуетажният център беше открит през 1972 г. за Олимпийските игри, както се посочва на уебстравицата на търговския център.

Към 20.45 ч мюнхенската полиция помоли хората да не публикуват в социалните мрежи снимки и видеозаписи, за да не помогнат на евентуалните извършители на престъплението. Същевременно гражданите на Мюнхен бяха призовани да си стоят в домовете и да не излизат на улицата, тъй като ситуацията все още "е неясна". Полицията допълни токущо, че не "знае къде точно се намират извършителите".

В 20.55 ч полицията потвърди за трима убити. Междувременно има съобщения за стрелба на други три места в града, едно от които е на 7 км от мола. Тези съобщения не да потвърдени, но, ако са верни, означават, че или извършителят е един и същ, или че те са били повече от един и са се разделили в различни посоки.

В 21.03 ч мюнхенската полиция съобщи за трима нападатели с оръжие в района на мола. Нито един от тях е заловен или неутрализиран.

Към 21.15 ч местен телевизионен канал показа залавянето с вдигнати ръце на трима души носещи оръжие. Арестът беше осъществен на 60-70 м от главния вход на търговския център. Все още няма информация приключила ли е кризисната ситуация. 

Към 21.30 ч. властите в Мюнхен обявиха извънаредно положение в града, тъй като очевидно продължават действията на нападателите в различни части на града. Градът е в хаос. Централната гара е вакуирана. Над града кръжат хеликоптери. Метрото, автобусите и градската железница са затворени. Според някои репортажи има атентат и в центъра на града.

Разпространена беше тази снимка, на която се вижда атентаторът в десния край на фотоса.

Баварското провинциално правителство провежда извънаредно заседание. Беше оповестен призив всички свободни доктори и сестри да се отправят към болницата, където са събрани ранените. Баварско радио съобщи за 6 убити и доста ранени. Все още не е ясно има ли и друг кризисен пункт в града. Туитър разпространява съобщенията на полицията вече едновременно на немски, английски и френски език. 

Ройтерс съобщи към 22.00 , че привърженици на Ислямска държава са посрещнали с въодушевление новините, идващи от Мюнхен за престрелската в мола. В социалните медии джихадистки сайтове са се появили съобщения на арабски с думите "Това потвърждава, че Ислямска държава разширява своето влияние в Европа". Според мюнхенската полиция обаче, няма никакво доказателство за връзка с ислямски групировки.

Към 22.23 ч.мюнхенската полиция потвърди, че става въпрос за терористичен акт, при който са загинали поне 5 души, както и неопределен брой ранени, без да я ясно има ли сред тях деца. Извършителите са най-вероятно трима и са стреляли с дългоцевни оръжия, вероятно карабина, а не пистолет. Никой от тях не е заловен все още. Предполага се, че атентаторите са все още в Мюнхен, а е твърде възможно един от тях да се е самоубил с изстрел в главата, както твърди германското списание "Фокус"..

Това е третият голям атентат срещу цивилни цели в Западна Европа за последните 8 дни. За предишните атаки във Франция и Германия Ислямска държава пое отговорността, а за тази германските власти заявиха, че я pазглеждат като терористичен акт.

Президентът Барак Обама изпрати послание на съчувствие към жертвите, техните семейства и жителите на Мюнхен. Президентът на САЩ описа Германия като "голям съюзник" по време на среща в Белия дом с мексиканския си колега Енрике Пена Ниета.

Стрелбата е вторият атентат в Бавария през тази седмица. В понеделник, 17-годишен афганец напани с брадва 4 души във влака за Вюрцбург преди да бъде застрелян от полицията.

 Чакайте още информация тук на страницата на Студия Трансмедия.

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *