Сирийски пазар за добруджанската пшеница

Силна реколта

Сирийски пазар за добруджанската пшеница

В края на жътвата стопаните в Добруджа отчитат по-добра реколта и като качество, и като добиви

От тази година българските фермери могат да изнасят пшеница за Сирия, тъй като страната ни е включена в разрешителния списък на държавите за търговия със зърно. Отварянето на нови пазари е добър вариант за бранша, още повече, че тази година качествота на българската пшеница е по-добро от миналогодишното, съобщи за Синор.БГ Стелиян Стоянов, председател на Добричкия съюз на зърнопроизводителите.

В края на жътвата стопаните в Добруджа отчитат по-добра реколта и като качество, и като добиви. Средно от декар се прибират между 500 и 600 килограма, което е с около 10 на сто повече от 2015 г., посочи Стоянов.

Родното производство ще заложи и на сериозни конкурентни предимства пред останалите зърнопроизводители в Западна Европа, където заради дъждовете и лошите климатични условия реколтата тази година е силно влошена като качество и добиви.

„За първи път можем да се похвалим с по-добра реколта, което е важно предимство при износа, още повече че очакванията за производството на пшеница в Европа са занижени”, посочи още Стелиян Стоянов.

Не така оптимистично разсъждават обаче зърнопроизводителите от Южна България, където качеството на пшеницата беше влошено заради дъждовете и последвалите болести.

На места фермерите са постигнали и добри резултати, но спрямо миналата година добивите там са леко занижени, съобщи Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Друг стресов фактор са и изкупните цени, които това лято са с 50-60 лева под миналогодишните.

Ако миналата година търговията започна при 300-310 лева за тон, сега търговците предлагат между 240 и 250 лева.

Сделки почти не се сключват, с изключение на фуражната пшеница, където търговията върви.

 
Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *