Синовете на капитан Грант и пророците на миналото

„Философският клуб“

Синовете на капитан Грант и пророците на миналото

Дали у нас легитимността, която пропадна в дълбоката дупка на Брекзита ще бъде съживена чрез Евроатлантически, или Евразийски модел?

Е, доживяхме дебат. Дали у нас легитимността, която пропадна в дълбоката дупка на Брекзита  ще бъде съживена чрез Евроатлантически, или Евразийски модел?  Ако се слушат анализите на руски стратези, свирещи на тънката струна на миналото, нашият принос към вяра, там кирилица и други прашни книги, закарани овреме в Киевска Рус, че да вдигнат един народ -духовно добре. Но ето, че и  пропагандни влъхви,  от типа на Коритаров взеха да ни мият очите с ….глупости на търкалета.  

Покрай сухото гори и мокрото, нали? ДПС то било про-руска партия каза с привичния си авторитетен непукизъм Коритаров. Аз пък ви  ви казвам, че е  про-българска. Само дето се защитава от правоверни мюслюлмани , което не им пречи да са добри българи Какво е това понятие,  свързано с политика Ахмед Докан,  за когото преди 28 години подписвахме подписка да го извадят от панделата. Понеже не бе  от последните философи, а и наш колега?

 Една женица от Търговище се върнала подир голямата „екскурзия“ има няма две три години подир  това. Питали я комшийките там, пред къщите, когато слънцето залязва, ако знаете, все се събират на приказка.

– За какво се върна бе, Айше? А тя кратко  рекла:

– Пейката, пейката я няма там в Измир ,  комушлар….

Други въпроси нямало. Пък може да е имало, но на други  теми. Това вярвам го разбирате в днешно време, когато съвсем не е лесно да си мюсюлманин. Че и християнин, зависи сред кого попаднеш, нали?

И ей на– взе та „внезапно“ духна под опашката на Местан,  наш Ахмед. Как тъй , защо тъй и какво следва от това?  Е, такъв e. Като усети че го будалкат, че го отклоняват от това, което си е наумил,  лош става.И никому басма не цепи. Познаваме се добре, понеже и аз съм му сърбал така да се каже попарата. Но овреме оставих лъжицата, която той често употребява като ръжен в огъня.

Ковашки номер, знам ли го откъде му е в гена, но моята баба  Гена  все гледаше мир да има, да се не караме. Поради което и на главата и се качвахме. Ахмед това не позволява. И казано иначе най-вече от това се пази. Което е смислена стратегия, нали? Та, когато ме поканиха в БГ он еър да съм кажел защо така и прочее, довчера Местан, пък от утре на бостан – това и рекох: Зърното от плявата, дели Ахмед, знае какво прави. То като пламне плевнята, това е първата работа, нали?

Рекох това малко подир Октай, екс орг. секретарят на ДПС -то , който ме беше изпреварил вече в 7.30 сутринта в ефира. Той отдавна захлебва медийна популярност с негативна логорея срещу Движението за права и свободи. Същото, което го  изправи като ветиринарен лекар до   политик , депутат там в няколко народни събрания. А днес днес дежурен опортюнист..

Даже си позволих да река, че същото каквото се случи на Октай, демек шут и аут от „масата със зелено сукно“ , ще следва и за Местан. Ако да е тъй сладкодумен, начетен, а според някои мадами чаровен даже…Отряза го там една съдийка онзи ден пак поради витиеватата абревеатура на партията му. Но то бе само повод да донесе дебели тълковни речници в студиото.  И ще „жали“, как няма да жали. Та да видим. На всичко отгоре Русия взе да си оправя отношенията  с Турция. Та с атлантическата зурла напред нищо май няма да стане като музика, подир която да тръгнат баламите…

Не, не не се имам за пророк като някои наши социолози. Отдавна съм свикнал и не вземам  на сериозно нашите свободни медии. Те имат проста схема да ви положат между поне две гледни точки. За третата –  съвсем като при стария Хегел и неговото „изключеното трето“, без да имат хабер за какво става реч – минават метър.

Но стане ли реч за публиката /ах, как бързо я подменихме обществеността с тази лепкава дума –  публично- частно партньорство,  публични дебати, да не ви говоря за публични ….домове, с което семантично я асоцираме ние от по- старото поколение/ съм много ревностен да знаете. Еле най- вече когато ни будалкат, или дори ми задават  сугестивни въпроси. На социологически език, то ще рече това, което питащият иска да чуе. Като например:

– „Не мислите ли,  че турците у нас са пета колона на Русия“ .  Или,  “ Не е ли България  „троянският кон“  на Русия в НАТО, Европа, като цяло“ . Един вид сложени там да ги изкормим изотвътре, когато му дойде времето… Понеже сме „варвари“, нали? А то идва от „вара- вара – “ както го чували европейците непознатия за тях език. 

Мисля, бе, как да не мисля, миличко, отговарям обикновено на усмихната  журналистка  с лек грим както се полага в сутрешните тв емисии. Нали цял живот почти на този занаят на мисленето отдадох. Викам още –нашите турци не са онези турци, ама кой да чуе. То се иска напън на подкорието, пък миличката, чак такава енергия никога не имала шанс да инвестира. Освен това  и слушалките и пукат, на зле отива детето, що да го оставям без хлебец викам си нали?

Това  антропология, социална психология и други маргинализирани у нас науки ги няма в медийните модераторни главици, да знаете. Защо едната примерно маймуна, чеше гърбеца на другата и очаква същото да и се случи реципрочно. Някои функционалисти твърдят, че така се пощят от въшки. Други, с фройдистки уклон, обръщат внимание на това, че самците си взимат под покровителство някое малко маймуне и си го /да извинявате системно  онождат / . Срещу протекция, от други агресивни маймуняшки екземпляри.

Така е в природата. Даже някои тарикат- учени ни го вменяват като поведенческа матрица. Оставете хората да се любят, бе. Свободно  и свободата, неизбежно ще дойде при вас. Така се учат на толерантност. Това разбира се не се диктува в слушалките на миличкото, гримирано леко сутрин рано, за да не лъщи на камерата. Но то вече се подразбира в една медийна среда, култивирала всякакви митове, опашати лъжи и илюзии даже. Според случая те излизат от ръкава на Фокусника като зайци с по-дълги или по къси уши.

Няма оправия, така е . За поста на Ра в медиите, министерства там, агенции даже като правило има 1 място а винаги се намират минимум 15. Ще питате откъде тази тяга, тоз мерак за лидерство у нас в Бългерията. То трябва освен да е отражение на една стопанско-икономическа мизерия, сиреч  повечето уж  просветени даже у нас не могат да направят и крачка напред ни в кариера, още по малко в семеен и личен просперитет, без да се хванат за фустата на Държавата

В същото време си я псуват на ум, особено когато не им се нареди работата. Но, че към днешна, вчерашна , че и от 100 години дата на българска държавност, политическа култура, разбиране за това „как се сади пиперот“, респ. как се управлява и взима решение в полза на България, си е константна величина на  хроничен дефицит.

Тя може социологически да се синтезира, според мен ей така:

  1. Това, което е преди мен не струва, пречи и моментално трябва да иде на кино /от пет до шест/.
  2. Тук, като съм дошъл да ги оправям, тези, които ме избраха – трябва не само да ми козируват, но и „хакъ паръсъ“ да ми дават. Понеже жертвам и сън и семейство, за тяхното спокойствие и нищо неправене /нефелност/. А то най- скъпо струва.
  3. Не интересът клати фесът, а фесът клати интереса, само дето не го е написал Макиавели, но аз вече се сетих. Тези с калпаците имат право само да ги свалят, когато минавам. Да не говорим за тези с цилиндрите, удобни за някои тоалетни нужди.

Звучи ви арогантно? Е, така е. Поемам рисковете от осветяване на един манталитет, минаващ в ред случаи и за политическа далновидност. Но то и реалността в глобалното ни време изглежда по- извратлива отколкото я мислехме. Уж там системен ред, логика, някой друг просветител от типа на Канта и  Гегеля, даже.“Хегел вече не живее тук“, озаглави водеща германска медия едно от пространните си и проникновени есета. В друг стар ресторант пък Хайделберг хората ходят не толкоз за друго, ами заради една табела на която пише “ Тук за малко не обядва Гьоте“. Много го уважават.

И ще ви кажа за заключение – Ахмед не съм го виждал да танцува. Даже и неговата екс съпруга Шарин, ми викаше, айде да поиграем ти моя го остави, той обича да седи на едно място… Пък аз добре знам, че не обича да му се месят. Не че всичко си знае, даже пита понякога. Което е обичаен маниер на родения философ. Но ей така, колкото да се увери, че е прав. Така, че дорде е Доган, дръжте се о него. Че там ДОСТ, освен че значело авер на турски се римува по нашенски и с „гост“. Такъв бива за 3 дни, ами ако се настани за постоянно?

А иначе правата и свободите са много важни за всинца ни. Без разлика на пол, занятие, вяра там, или оттенък на кожата даже. Това си го знаем на книга. Днес става още по актуално, когато ще ни анти- корумпират от ляво и от дясно, денем и нощем. Трябва да си перем гащите значи редовно, разбирате ли,  с пералня „Филипс“ или дори турска на изплащане.  Да се самопречистваме един вид физически, че и ментално даже.

И в панделата зная, че така е правил Ахмед. Там нямало пералня, поради което е ползвал малко вода в кофичка от …кисело мляко.   Дай боже и другиму такава самоотговорност към личната хигиена, нали?  Казват, че който през тази школа не  минал, е пишман политик. Ей затова не се набърквам в политиката, а просто гледам как се развива, нали? Все някой трябва да изнася и кофите , да има достъп и вътре и вън от кауша. Че то каква демокрация е иначе?

Сократ даже имал право да си приема приятелите в затвора след като вече бил осъден, къде 5-6 часа вечер.  Но то било в старата Атина, а у нас си у друго, както си знаем. Единствената му молба била да не водят Ксантипа. Жена му де. Понеже много му мрънкала, ти на кого оставяш децата, не помисли ли за нас и пр. глупости. Някой май ни гледа сеира, братя, но не са нашенци. И Ахмед не е сред тях,  понеже тук  си има повече от колкото му трябват . Лично, де, иначе за разни проекти със сигурност още ще са  нужни. Тя главата му щрака и не мирясва, да знаете. И доде е с него, че и подире му, уверяват някои, ще продължи да говори: „Няма начин да няма начин“. Има такива феномени.

Категории Коментар

Автор: Пламен К. Георгиев

Проф. Пламен К. Георгиев Проф. Пламен К. Георгиев, доктор на социологическите науки. Той е завършил социология в Хумболдтовия университет в Берлин. Автор е на  трудовете "Българската политическа култура" (Гьотинген, 2007 г.), "Корупционни покровителства в Югоизочна Европа (Визбаден, 2008 г.), "Самоориентализацията в Югоизточна Европа (2012 г.) и др. Гост професор в университетите на Хайделберг, Фрайбург, Мюнхен и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *