От борсата до магазина цената на динята скача четворно

От борсата до магазина цената на динята скача четворно

Време е българските производители на плодове зеленчуци да се сдружават, за да са по-конкурентни на пазара

 Около 4 пъти скачат цените на дините от борсата до магазините. В момента на борсите в страната вносните дини се продават средно по 15 ст. на килограм, а родните, където ги има, са около 3 пъти по-скъпи – по около 40 ст. На тържището столичния кв. „Дружба” цените са варирали от 45 до 65 ст., като са се продавали само дини от Македония и Гърция.В столичните супери цените на вносните любеници тръгват от 60 ст. нагоре. Най-качествените,докарани от Гърция, надвишават 90 ст.

Според председателя на борсовата комисия Владимир Иванов на тържищата в страната предлаганите български дини са малко. „Основните доставки са от Гърция, главно от Солун. Някога докарваха и от остров Крит, но от там са много по-скъпи. Масовото предлагане от нашите производители все още предстои.

Йордан Йорданов, производител на дини от Генерал Тошево,  напомня, че по правило българските излизат на пазара най-рано към 20 юли, но тази година студената пролет с много дъждове е забавила засаждането им. По тази причина по-рано от началото на август няма да има големи количества български дини, вносът на гръцките ще продължи до края на юли. Друг производител -Петьо Николов от пловдивското село Каримир обещава, че ще изкара дини след месец.

От останалите български плодове по борсите в страната с най-нисък дял от около една трета са ябълките, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). „При масово бране на прасковите у нас делът им по тържищата е обикновено около 35%”, е пояснил шефът на ведомството Владимир Иванов. В момента по борсите в страната 81% от ягодите са български, а също и над половината от кайсиите. По думите му от зеленчуците с най-голям дял от 85% са българските картофи,, а доматите ни са 59%. Според Иванов е време българските производители на плодове и зеленчуци да започнат да се сдружават, за да са по-конкурентни на пазара. По думите му за да могат нашите земеделци да печелят повече трябва да намерят начин да предлагат продукцията си във вид удобен за търговците. Например,  вносните дини, идващи от съседните ни страни, са опаковани в палета. Така че лесно се товарят и разтоварват. Промените са необходими, за да не се превърнат българските производители единствено в консуматори.

 

Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *