Георги Ангелов: Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?

За кожата на един министър

Георги Ангелов: Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?

Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за „плюене“

 

Дебелашкият тон на министър Вежди Рашидов в писмото до БНТ, наречено „право на отговор“, с основание скандализира обществото. Вече запознахме читателите на Студия Трансмедия с искането на Асоциацията на европейските журналисти-България за оставката на министъра на културата, както и становището на Българската национална телевизия. Студия Трансмедия публикува и отвореното писмо на проф. Велислав Минеков – до генералния директор и УС на БНТ. По-долу можете да прочетете и отговорите на водещия, който предизвика гнева на Рашидов, Георги Ангелов. С интерес ще следим реакцията на Съюза на българските журналисти – организацията, която трябва да защитава професионалните права и творческата свобода на колегите. Заглавието на публикацията е на редакцията.

Благодаря на всички колеги, журналисти, познати и непознати хора, които ми вдъхнаха вяра, че в нашата страна все пак има гражданско общество. Благодаря на БНТ за изразената позиция. Но тъй като писмото на министър Рашидов е направо лично, то аз също ще дам личен отговор, още повече, че след него остава горчив привкус на недоизказаност.

 На 4 юли 2016 г. в ефира на "Денят започва с култура" бе прочетено писмо на министър Рашидов, под формата на "право на отговор". За моя голяма изненада писмото не бе нито отговор по темата относно гласуваните промени в Закона за културно наследство, нито персонален отговор на казаното от проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и г-н Владимир Руменов. Нещо повече – те дори не бяха споменати поименно. За сметка на това четири пъти се споменава моето име и четири пъти "водещия", което превръща въпросното писмо в "лична кореспонденция".

Но по същество:

 1. Обвинен съм, че "услужливо" каня хора, които "обичат да плюят държавата". Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за "плюене".

 2. Обвинен съм, че каня "група хора" (вероятно това са всички писатели, художници, музиканти, артисти и интелектуалци, гостували в нашия ефир и несъгласни с настоящата културна политика), които превръщали предаването в "среда за оклеветяване, без да присъства другата страна". Нещо, с което категорично не мога да се съглася, а що се отнася до конкретното предаване, то темата му бе "Протест срещу промените в Закона за културното наследство, организиран от Форум Културно наследство". "Другата страна" многократно е изказвала своето мнение в нашия ефир, а окончателно го заяви, гласувайки въпросните промени в парламента. Всеизвестен факт е, че на всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор (което ние спазваме). Но на отговор, а не на саморазправа с водещите!

 3. Обвинен съм, че постоянно съм възкликвал "Какво ли прави тази държава за българската култура?!". Прегледах три пъти записа и твърдо заявявам, че такава реплика не съм произнасял. Пък и никога не бих задал така въпроса, а бих възкликнал "Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?".

 4. Следва умелата хватка "удар под кръста" – отговор на по-горния въпрос: "отглеждаме например децата на някои водещи". Пояснявам: по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина!

 5. На следващото обвинение просто отговарям: Не, министър Рашидов, нищо от "парите за театрите", "средствата за българско кино", "сесиите за книги, за музика, за независим театър", "парите за галерии и библиотеки", "новосъздадените музеи, разкриването на археологически разкопки" не е убягнало от погледа ми. Но от погледа ми, г-н министър, не са убягнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата.

 6. И накрая идва брилянтен финал-заплаха: "А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата". Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на "държавна ясла"! Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?

 

Още по темата:

Рашидов забрави, че някога се самонарече Главния Мултак на Републиката

Проф. Велислав Минеков към БНТ: Поискайте незабавната оставка на министър Рашидов

Георги Ангелов: Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?

Рашидов се саморазправя с експерти в НХГ заради критични изказвания в медиите

Гражданите срещу дерибея

1996 г. – Мафията парадира благоденствието си

Открито писмо до премиера Бойко Борисов за отстраняване на Вежди Рашидов взриви мрежата

Рашидов от Тирол: Не ми е било хотел, най ми е било къща

Как в КТБ изгоряха парите на поколения дарители във Фонд 13 века България?

 

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Георги Ангелов: Какво прави ПРАВИТЕЛСТВОТО за българската култура?”

 1. ДРАГИ Г-Н АНГЕЛОВ,
  Имате сериозната поддръжка на значителна част от хората, които се занимават с култура в нашата страна. Не обръщайте внимание на "кандидатстуденти", както ги наричаше преди години покойния Николай Генчев. Преди две години и на мен ми се случи нещо подобно. Тогова моите студенти застанаха зад мен. Сега зад Вас стои ВАШАТА аудитория!!! Някой хора са възпитани, че държавата им е бащиния. ТЕ СА ДАЛЕЧ ОТ ВАС- на светлинни години по отношение на възпитание и натрупани знания- последното – никой не може да Ви го отнеме. ТОВА ГИ ДРАЗНИ!!!
  За съжаление в МК попадат хора, които забравят за духовните измерения на творците. Последните са нестандартни хора, които мислят нестандартно. Това са хора, които обичат свободомислието, които диктуват и изпреварват нагласите и модата на интелектуалния живот – години напред… Това са крехки хора, лесно раними. Не може администраторите в МК да мислят тоталитарно и да не познават особеностите на тази гилдия. Особено хора, които произхождат от това тесто! Точно в момента завърших книгата "МК и някои други срещу културата". В нея е представено лицето на подобни висши администратори по отношение на хора от културната сфера. Или въпросът опира до уважението към творците. Не бива да се забравя, че живота е колело- днес си горе – утре си долу… Явно определени хора са дълги години "горе" и са забравили за своята същност, за истинската същност на твореца. Откъсването от реалния живот води до подобни изкривявания. Те забравят, че хората от гилдиите са оставени на ръба на оцеляването. Те не са в състояние да правят "цесии". Нека да не забравяме, че властта често се явява и като лост за обогатяване, особено у индивиди, склони към подобни негативни практики. Тези хора не бива да забравят думите на древните мислители: "колкото си по-нависоко, толкова по-дълго падаш и повече боли
  (съжалявам, че един и същи текст е публикуван на няколко места.)
  Александър Димчев
  08.07.2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *