213 крупни фермери орязани от директни плащания през миналата година заради таваните над 150 хил. евро

Анализ

213 крупни фермери орязани от директни плащания през миналата година заради таваните над 150 хил. евро

Средствата са „спестени“ от така наречените глоби за крупните производители, които според еврозаконодателството не би трябвало да бъдат субсидирани

През миналата година 31 земеделски производители са заявили директни плащания над 300 хиляди евро, затова и субсидиите над този таван не са изплатени. Общо санкционираните фермери (включително и тези с над 300 хил. евро) са 213, защото всички те са заявили плащания над 150 евро, съобщиха от фонд „Земеделие“ за Синор.БГ. Това показва окончателното изравняване на заявените и платени субсидии за 2015 г. Преди седмица държавният фонд доплати на 51 745 земеделски стопани още 55 750 000 лева, които останаха след окончателните обработки за миналогодишната кампания.

Тези средства са „спестени“ от така наречените глоби за крупните производители, които според еврозаконодателството не би трябвало да бъдат субсидирани.

Само да припомним, че по Закона за подпомагане на земеделските производители санкции по СЕПП се налагат с 5% за онази част от сумата, която надвишава левовата равностойност на 150 000 евро (300 хил. лева). За суми над 300 000 евро (600 хил. лв.) не се извършват плащания по схемата.

От фонда припомниха, че преди да се приложи съответното намаление на плащанията, се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, включително данъци и вноски за социално осигуряване, които са декларирани и заплатени от земеделските стопанини.

Интересно е да се види, че през 2014 година, когато 78% от субсидиите отиваха в 4-5% от земеделците, субсидии от 150 хил. до 300 хил. евро са получили 154 земеделски стопани. Тогава те са заявили за обработка 4,2 млн. дка е заявената площ от кандидати за директни плащания с оторизирани от 150 до 300 хил. евро. Декларираната площ на кандидатите, получили над 300 хил. евро, пък е била 2,4 млн. дка.

В кампанията за директни плащания 2015 е интересен и броят на земеделските стопани, които са подали заявленията си след изтичането на номалните срокове и са понесли санкции за закъсняло подаване.

По данни на фонд „Земеделие“ закъснение за директните плащания (вкл. и за закъсняла редакция на заявления)  има при 1 870, което представлява около 3% от кандидатите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Наложената санкция е в размер на общо 123 925 лева.

Средствата за субсидии по линия на директните плащания се осигуряват от европейските фондове, на които се докладват и сумите от наложени санкции за всяка кампания по ред, разписан за страните-членки на ЕС.

От фонда поясняват още, че не може да бъде правено чисто аритметично сравняване между Кампания 2014 и Кампания 2015, тъй като за през 2015 за първи път в България е била въведена многопластова структура на плащане.

С промени в Закона за подпомагане на земеделските производители бяха въведени нови схеми за подпомагане с базови параметри за тях. Всички кандидати за директни плащания трябва да отговарят на изискването за активен фермер. За пръв път в България в Кампания 2015 беше приложена схема за зелени директни плащания.

Източник: SINOR.bg
Категории Стратегии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *