Оневиниха холестерола

Преосмислят нуждата от лекарства срещу липопротеини с ниска плътност

Оневиниха холестерола

92% от хората с високо ниво на LDL-холестерол са живели по-дълго от пациентите с нормално количество на мастоподобното вещество

Проф.Шериф Султан, който е един от пионерите на минимално инвазивни ендоваскуларни техники и на съвременните методи за кардиопревенция, твърди, че  високият холестерол не причинява болестите на сърцето. Под негово ръководство експерти от Университета на Ирландия изследвали 70 000 души и доказали, че няма връзка между високите нива на лошия холестерин и преждевременната смърт от сърдечносъдови заболявания при хората над 60 години.

Учените установи, че 92 на сто от хората с високо ниво на лошия холестерин, наречен LDL-холестерол (липопротеин с ниска плътност) са живели по-дълго от пациентите с нормални нива на въпросното мастоподобно вещество. Това означава, че е безсмислено да се приемат лекарства за понижаване на холестерола.  Още повече, че статините не са абсолютно безвредни и отдавна се говори за негативния им ефект върху черния дроб. Не е изключено ролята на тези лекарства да е била преувеличена през последните 10 години, смятат учените.

Много от тях препоръчват да се преразгледат възможностите за превенция на сърдечносъдовите заболявания и атеросклерозата. Но все още има специалисти  (например – проф. Колин Байджент, епидемиолог в Оксфордския университет и кардиологът д-р Тим Чико), които не приемат резултатите на  проф. Султан. Съавторът на революционното изследване д-р Малкълм Кендрик  е категоричен, че направените изводи са "надеждни" и "методологично издържани". Учените от Университета на Ирландия обявяват, че „понижаването на холестерола с лекарства е пълна загуба на време”.

Независимо от спора, който вероятно ще продължи, към момента за пациентите със сърдечносъдови проблеми е важно да предпочитат по възможност най-щадящото лечение, с по-малко медикаменти и повече време за здравословен живот.

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *