Клатещ се кворум блокира заседанието на Център „Фонд за лечение на деца“

Ново протакане

Клатещ се кворум блокира заседанието на Център „Фонд за лечение на деца“

34 деца чакат за лечение

Насроченото за днес (15 юни), редовното заседание на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД)  няма да се състои, защото от членовете на Обществения съвет не могат да се съберат поне 9 души, колкото е необходимо за вземане на решения. Според председателя на Фонда – проф. Владимир Пилософ, клатещият се кворум е причина заседанието да се отложи  за сряда (22 юни) със същия дневен ред.

Късно снощи станало ясно, че голяма част от 17-те члена на Обществения съвет ще отсъства. Това е второто заседание, което се отлага поради липса на кворум. Първото беше провалено, защото един единствен човек не достигна за формиране за нужното мнозинство. Тогава се наложи всеки от участниците в съвета сам да разгледа кандидатурите на десетки деца и да гласува персонално по имейл, за да не се бавят излишно процедурите. Въпреки това много от малките пациенти продължават да чакат за окончателно решение.

Днес в дневния ред на проваленото заседание трябваше да бъдат разгледани документите на 34 деца, 31 от които са нови кандидатури за финансиране. Други 34 пък продължават да чакат становище от Обществения съвет, защото са били отложени от предходни заседания поради необходимостта от допълнителни медицински заключения или свикване на консилиуми по техните казуси. За 12 от децата чакането продължава вече втори месец, защото отлагането им е още от деня на демонстративните арести  , състояли се на 20-ти  април в ЦФЛД.

Какви са причините за  сегашното отлагане?

Според членове на Обществения съвет,  проф. Пилософ се е нагърбил с огромна административна дейност, но работата във Фонда трудно напредва. Част от  експертите не присъстват поради множество лични ангажименти  – в момента двама са на конгрес във Виена, други са в отпуска, на трети постоянно часът на съвещанието се оказва неудобен. За някои експерти възникват подозрения, че може би предпочитат да не присъстват на заседанията, вместо да влизат в конфликти с колегите си по решения за отпускане на скъпоструващи консумативи, например. Това веднага поставя въпроса – не е ли по-добре трайно отсъстващите да бъдат заменени с други.

Проблем е също връзката със служителите в Център "Фонд за лечение на деца". Те трудно поддържат актуален електронен регистър на Центъра, а би следвало родителите да се ориентират точно по сайта на ЦФЛД. При позвъняване на обявения телефон рядко се получава обратна връзка. Бави се обработката на решенията за лечение, което удължава чакането на болните деца. Очевидно служителите във Фонда работят бавно или техният брой е силно редуциран. Време е Министерство на здравеопазването да реши този кадрови проблем.

Още по темата:

Защо от Фонда за лечение на деца не можаха да момогнат на Делян

Чиновническо протакане и липса на контрол: големите проблеми на Фонда за лечение на деца 

Докога ще мълчат институциите за Фонда за лечение на деца

Кой как тълкува арестите във Фонда за лечение на деца

Здравният министър сменя чиновници с помощта на антимафиоти

Неясни кадри във филм, който вече сме гледали. Кои са лошите и кой плаща сметката

Защо буксува Общественият съвет към Фонда? 50 малки пациенти чакат лечение, докато тече екшън

Фондът за лечение на деца няма да заседава днес

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *